rimpels voorkomen

7 gewoontes waarvan je sneller rimpels krijgt

Of je het nu leuk vindt of niet: rimpels horen bij het natuurlijk verouderingsproces en zijn onvermijdelijk. Vroeg of laat krijg je er sowieso last van, maar je kunt wel een aantal dingen doen om je huid zo lang mogelijk jong te houden. Bijvoorbeeld het vermijden van deze zeven slechte gewoontes!

1. Rimpels krijgen: geen zonnebrandcrème gebruiken

Dat de zon een grote invloed heeft op je huid, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat 80 procent van de tekenen van huidveroudering wordt veroorzaakt door schadelijke UV-stralen? Als je geen zonnebrandcrème gebruikt, heb je sneller kans op huidverslapping, pigmentvlekken, vroegtijdige rimpelvorming en zelfs huidkanker. 

Elke dag smeren is dus de boodschap, ook in de winter! UVA stralen zijn immers het hele jaar door aanwezig. Deze stralen dringen door glas en wolken heen en produceren vrije radicalen die je huidcellen op lange termijn kunnen beschadigen. Een dagcrème met SPF is ideaal om je huid hiertegen te beschermen. Dit zijn de beste dagcrèmes met SPF!

2. Je gezicht niet reinigen

Naast zonnebrandcrème aanbrengen, is je gezicht reinigen een van de belangrijkste stappen in je huidverzorgingsroutine. Make-up en (lucht)vervuiling kunnen je poriën verstoppen. Hierdoor kunnen kleine ontstekingen ontstaan en kan je onderhuidse collageen aangetast worden. Door je gezicht te reinigen, hou je je huid jong en fris. Bovendien zorg je ervoor dat verzorgingsproducten, zoals je dagcrème met SPF, beter worden opgenomen. Dit zijn de populairste reinigingsproducten van dit moment!

3) Slapen met make-up

Nog een van de slechte gewoontes waarvan je sneller rimpels krijgt, is slapen met make-up. Doorheen de dag hopen make-up en (lucht)vervuiling zich op in je poriën. Als je je huid niet reinigt, raken je poriën verstopt en geïrriteerd. Hierdoor kunnen kleine ontstekingen ontstaan en kan je onderhuids collageen worden aangetast. Het resultaat? Je krijgt sneller last van rimpels en fijne lijntjes. Vanaf nu reinig je dus best je gezicht voor het slapengaan, bij voorkeur met een van bovenstaande producten. 

4) Te weinig fruit en groenten eten

Als je te weinig fruit en groenten eet, krijg je een tekort aan anti-oxidanten. Dit heeft een negatief effect op je lichaam én huid. Vitamine A is bijvoorbeeld onmisbaar bij de aanmaak van nieuwe huidcellen, en vitamine C zorgt voor extra collageen waardoor je huid weer elastisch wordt. Als je veel fruit en groenten op het menu zet, blijft je huid langer rimpelvrij!

fruit en groenten eten

5) Alcohol drinken en roken

Roken is heel slecht voor je huid. Nicotine vernauwt de bloedvaten en breekt elastine en collageen in snel tempo af, welke zorgen voor de stevigheid en soepelheid van je huid. Ook de welbekende ‘rokerslijntjes’ rond de mond zijn onvermijdelijk. Alcohol zorgt er dan weer voor dat de vochtbalans in je lichaam ontregeld raakt. Daarnaast gaat de elasticiteit achteruit, met een doffe huid met rimpels en fijne lijntjes als gevolg. Drink dus alcohol met mate en laat die sigaret voor wat het is.

6) Onvoldoende slapen

Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor je algemene gezondheid, maar zorgt ook voor een frisser gevoel, een goed humeur én een mooie huid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die langdurig kort of slecht slapen, meer kans hebben op een versnelde huidveroudering en dus op rimpels. Op tijd onder de wol kruipen is dus de boodschap!

7) Je wenkbrauwen optrekken

Tenslotte is de manier waarop je mascara aanbrengt belangrijk voor eventuele rimpelvorming. Trek je wenkbrauwen niet op om rimpels op je voorhoofd te voorkomen, maar hou je hoofd lichtjes naar achteren en breng zo je mascara aan. Zo hoef je niet te fronsen en komen er minder snel rimpels tevoorschijn!

mascara aanbrengen