kapotte lippen snel herstellen

Zo kan je kapotte lippen snel herstellen

Heb je last van gebarsten, kapotte lippen? Dit kan zeer vervelend zijn, zeker op momenten dat je ze gebruikt, bijvoorbeeld wanneer je praat, eet of drinkt. Wat zijn de oorzaken van beschadigde lippen? En hoe kan je kapotte lippen snel herstellen? Hieronder kan je er alles over lezen!

Hoe ontstaan beschadigde lippen?

Het liefst wil je natuurlijk dat je lippen er gezond uitzien en ook zo aanvoelen. Als je lippen beschadigd zijn is dat helaas niet het geval. De huid van je lippen is dan zeer gevoelig en kan hierdoor snel beschadigen. Wist je trouwens dat de huid van je lippen, in tegenstelling tot de rest van je huid, geen talgklieren bevat? Normaal gezien zorgen deze talgklieren ervoor dat je huid soepel en vet blijft. Aangezien je lippen geen talgklieren hebben, krijg je sneller droge lippen en kunnen ze kapot gaan.

Zo kan je kapotte lippen snel herstellen

Wat zijn de oorzaken van kapotte lippen?

Er zijn verschillende oorzaken van kapotte lippen. De meest voorkomende oorzaak is dat ze te weinig vocht bevatten en hierdoor uitdrogen. Dit vochttekort ontstaat door diverse factoren. Allereerst heb je in de winter vaker last van beschadigde lippen dan in de zomer, wat door het koude en vochtige weer komt. Ook droge lucht kan een vochttekort veroorzaken, bijvoorbeeld als de verwarming in huis opstaat. 

Je lippen kunnen ook kapot gaan door een tekort aan vitamines, zoals vitamine B2. Je vindt deze vitamine vooral in melk en zuivelproducten, vlees, groente, fruit, brood en graanproducten. Lik je dikwijls aan je lippen? Probeer dit vanaf nu zo min mogelijk te doen want door het likken gaan je lippen uitdrogen. 

Hoe herken je beschadigde lippen en wat zijn de gevolgen? 

Beschadigde lippen zijn erg vervelend en kunnen zelfs pijn doen. De belangrijkste symptomen waaraan je kapotte lippen herkent, zijn: droge en schrale lippen, velletjes en korstjes op je lippen, kloofjes, scheurtjes en wondjes op je lippen, en pijnlijke en gescheurde mondhoeken. 

Als je deze symptomen ervaart, dan is er sprake van kapotte lippen. Dit ziet er niet mooi uit en voelt erg vervelend, maar het kan ook grotere gevolgen hebben. Als je lippen kapot zijn, kunnen bacteriën en virussen makkelijker in je lichaam binnenkomen. Op die manier heb je meer kans op bijvoorbeeld een koortslip, maar ook op andere infecties. Daarom is het belangrijk om beschadigde lippen snel te herstellen.

kapotte lippen herstellen

Zo kan je kapotte lippen snel herstellen

1) Zo min mogelijk likken

We zeiden het hierboven al: door aan je lippen te likken, droogt je huid nog sneller uit. Stop hier dan ook meteen mee, hoe verleidelijk het ook is.

2) Trek niet aan losse velletjes

Ook als je losse velletjes op je lippen hebt, is het verleidelijk om hieraan te prutsen. Toch is het belangrijk om hier zoveel mogelijk vanaf te blijven. Anders beschadig je je lippen alleen maar en duurt het nog langer vooraleer ze genezen.

3) Adem door je neus

Heb je een verkoudheid en is je neus verstopt? Dan adem je waarschijnlijk grotendeels door je mond, maar hierdoor droogt de huid van je lippen uit. Probeer daarom zoveel mogelijk door je neus te ademen. Een neusspray kan helpen om je neus vrij te maken.

4) Bescherm je lippen tegen de zon

Je staat er misschien niet bij stil, maar UV stralen zijn niet alleen schadelijk voor je huid, maar ook voor je lippen. Om te voorkomen dat ze hierdoor vocht verliezen en beschadigd raken, is het een must om ze goed tegen de zon te beschermen. Een lippenbalsem met SPF is hiervoor ideaal!

Garnier Ambre Solaire UV Ski Lippenbalsem
Garnier Ambre Solaire UV Ski Lippenbalsem
Labello Sun Protect
Labello Sun Protect 
Blistex Lippenbalsem Ultra
Blistex Lippenbalsem Ultra
Moroccanoil Lippenbalsem
Moroccanoil Lippenbalsem
Bondi Sands Sunscreen Lip Balm
Bondi Sands Sunscreen Lip Balm
Elizabeth Arden Eight Hour Cream
Elizabeth Arden Eight Hour Cream
Biodermal Sun Lipbalm
Biodermal Sun Lipbalm

5) Gebruik vaseline of lippenbalsem

Om je lippen weer gezond te maken, moet je ze vocht geven. Je lippen met vaseline insmeren is alvast een goed idee, zo houdt je ze soepel en gehydrateerd. Vaseline laat wel een vettig laagje achter. Als je de deur uit moet, kan je ook prima een lippenbalsem gebruiken. 

Vaseline Lip Therapy 4 soorten
Vaseline Lip Therapy 4 soorten
Vaseline Lip Therapy Set van 4
Vaseline Lip Therapy Set van 4
Carmex Lip Balm Classic
Carmex Lip Balm Classic

6) Drink water

Ook water drinken helpt om het vochttekort aan te vullen en je lippen te hydrateren. Drink bij voorkeur anderhalve tot twee liter water per dag. Je lippen – en de rest van je lichaam – zullen je dankbaar zijn!

7) Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Tenslotte is het belangrijk om voor een goede luchtvochtigheid in huis te zorgen. Zo kan je gebarsten lippen herstellen en voorkomen dat ze weer beschadigd raken. Ventileer je huis regelmatig, zet een bakje met water op de verwarming of plaats een luchtbevochtiger in huis. Hierdoor wordt de lucht in huis een stuk minder droog en dat is niet alleen beter voor je lippen, maar voor je algemene gezondheid!

Stadler Form Luchtbevochtiger
Stadler Form Luchtbevochtiger
Medisana Luchtbevochtiger
Medisana Luchtbevochtiger
Philips Luchtbevochtiger
Philips Luchtbevochtiger
Clayre & Eef Radiator Luchtbevochtiger
Clayre & Eef Radiator Luchtbevochtiger
3 Witte radiator waterverdampers
3 Witte radiator waterverdampers

Kapotte lippen zijn erg vervelend, voelen pijnlijk aan en zien er niet mooi uit. Gelukkig weet je nu goed wat je moet doen tegen beschadigde lippen. Daarnaast weet je hoe je voorkomt dat ze opnieuw beschadigen. Op die manier hou je je lippen mooi en gezond!