afvallen door fietsen

Zo val je af van fietsen

Fietsen biedt een leuke en laagdrempelige manier om af te vallen. Fietsen is een low impact training, wat wil zeggen dat het de gewrichten niet belast. Bijna iedereen heeft wel een fiets in huis. Ook kun je gaan fietsen bij de sportschool of thuis op een fietstrainer, spinningfiets of hometrainer. 

Conditie verbeteren met fietsen

Door vaker de fiets te pakken, verbrand jij meer calorieën op een dag. Dit helpt je bij het afvallen. De beweging zorgt er ook voor dat je conditie beter wordt. Ben jij snel buiten adem en merk je dat het al geen pretje is om de trap op te lopen om wat te pakken of om een sprintje te trekken naar de bus? Een goede conditie helpt je bij dit soort dingen in het dagelijks leven. Je conditie verbetert al met 15 procent als je iedere dag een kwartier gaat fietsen. Je maakt je hart en longen sterker, krijgt een betere doorbloeding en je spieren worden sterker. Pak de fiets naar het werk, de supermarkt of fiets ’s avonds na het eten even een rondje om te profiteren van de voordelen. Een fietsverzekering valt aan te raden, want als je vaker de fiets pakt staat deze ook vaker buiten op slot.

Fietsen met hartslagzones

Als het jouw doel is om vet te verbranden met fietsen, is het erg belangrijk om te trainen in bepaalde hartslagzones. Je lichaam gebruikt brandstof in de vorm van koolhydraten en vet om te kunnen bewegen. Ga jij heel hard fietsen? Dan verbrand je wel veel calorieën, maar niet perse vet want je lichaam kiest voor een snelle brandstof bij zware inspanning. Dit zijn de suikers in je bloed en je spieren, oftewel koolhydraten, en niet het lichaamsvet. Door op een lagere intensiteit te fietsen gaat jouw lichaam vet verbranden. Bijkomend voordeel is dat je een lager tempo makkelijker volhoudt, net als wanneer je gaat wandelen.

Om optimaal vet te kunnen verbranden, wil je een hartslag tussen de 60 en 70 procent van jouw maximale capaciteit hebben. Om te kunnen bepalen welke zone dit is, moet je eerst berekenen wat je maximale hartslag is. Een makkelijke manier om dit te berekenen is door je leeftijd van 220 af te trekken. Ben je 30 jaar dan heb je een maximale hartslag van 190. Een hartslag tussen de 114 en 133 helpt je bij het verbranden van vet. Je meet je hartslag bijvoorbeeld met een smartwatch.

Bouw regelmaat in

Door regelmatig te bewegen, verbrand jij zoveel mogelijk calorieën. Probeer dagelijks de fiets te pakken en twee tot drie keer per week een langere tocht te maken. De afstand kun je langzaam opbouwen. Plan dus heel bewust verschillende fietsmomenten.