Mond verbranden

Mond verbrand? Zo kan je de pijn verzachten

Je kent het wel: je begint net iets te enthousiast aan een warm hapje of drankje en lap, je hebt je mond verbrand. Soms is het eten of drinken toch net wat warmer dan het eruitzag. In eerste instantie denk je dat er niets erg aan de hand is, maar dikwijls moet je toch behoorlijk lang op de blaren zitten. Wat te doen bij een verbrande mond? Met deze tips kan je de pijn verzachten!

Mond verbrand: brandwonden, blaren en zwellingen

Op het moment dat je je mond en/of tong verbrand, ontstaan er oppervlakkige brandwonden aan je mondslijmvlies. Dit zorgt ervoor dat je huid rood en gevoelig wordt. Soms kan je er zelfs enkele dagen minder goed door proeven. Daarnaast kunnen er blaren en/of zwellingen in je mond ontstaan. Deze kunnen een aantal uren, maar ook een paar dagen aanwezig blijven.

Heb je echt veel pijn en voelt het alsof je hele mond ontstoken is? Dan is het aangeraden om naar je huisarts te gaan. Heb je het gevoel dat je de pijn snel weg kan krijgen, als je het op de juiste manier behandeld? Dan kan je een van onderstaande tips toepassen!

verbranden van de mond

Wat te doen bij een verbrande mond?

Kamillethee

Heb je kamillethee in huis? Dit is een goed middeltje om de pijn in je mond te verzachten. Kamillethee staat namelijk bekend om haar verzachtende en ontsmettende werking. Door een kopje afgekoelde (!) kamillethee te drinken, zorg je ervoor dat de pijn in je mond afneemt.

Mond koelen

Je mond koelen is ook een goed idee. Drink een glas koud water en houd het een paar seconden in je mond alvorens je het inslikt. Een koud glas melk heeft hetzelfde effect.

Gorgelen met water en zout

Mond verbrand? Je kunt ook gorgelen met water waarin je een klein beetje zout hebt opgelost. Hierbij is het wel belangrijk dat je het niet inslikt, maar uitspuugt. Het gorgelen kalmeert je huid en werkt goed tegen infecties.

Wellicht ben je geneigd om met ijsblokjes aan de slag te gaan, maar dit is niet zo verstandig. Je verwacht het misschien niet, maar ijsblokjes hebben juist het tegenovergestelde effect waardoor je het probleem nog erger maakt.

Let op wat je eet en drinkt

Bovenstaande tips helpen goed om de pijn te verzachten. Het enige wat je nu nog kunt doen, is bepaalde voedingsmiddelen vermijden tot je verbrande mond hersteld is. Het is aangeraden om alles zoveel mogelijk lauw te drinken en te eten. Als je graag soep wilt drinken, let er dan op dat deze voldoende is afgekoeld want anders kan je helemaal opnieuw beginnen.

Vermijd ook hard voedsel zoals stokbrood en laat knapperige producten zoals chips even liggen. Daarnaast kan je beter geen zure, pittige of sterk gekruide voedingsmiddelen eten of drinken. Deze zullen de irritatie en pijn alleen maar erger maken. En dat glaasje wijn? Dat laat je momenteel ook beter achterwege want goed voor je verbrande mond is het niet.

Mond verbrand

Verder is het vooral een kwestie van tijd. Bij de ene zal de pijn na een paar uur weg zijn, terwijl de ander er een aantal dagen last van heeft. Geduld is een schone deugd. Wees de volgende keer alvast een stuk voorzichtiger als je een warm hapje of drankje nuttigt. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen!