Zit er een verschil tussen een hometrainer en een fietstrainer?
Dat bewegen goed voor je is, weet zo goed als iedereen wel. Zeker als je dit ook nog eens in de buitenlucht doet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen ervoor kiezen om fietsend aan voldoende beweging te komen. Er gaat niets boven in de buitenlucht fietsen. Heerlijk met de zon op je gezicht en de wind door je haren. Het klinkt leuk maar helaas leent het Nederlandse weer zich hier niet altijd voor. Gelukkig bestaan er tegenwoordig fietsapparaten. Deze apparaten zijn een uitkomst als je in en slechte winter in conditie wilt blijven en je spieren wilt trainen. Je kunt trainen wanneer je maar wilt en dat allemaal vanuit huis. Wat wil je nog meer? Toch vragen veel mensen zich af welk fietsapparaat zij het beste kunnen kiezen en of er een verschil zit tussen een hometrainer en een fietstrainer. Hoogste tijd dus om hier ons licht eens over te laten schijnen.
Alle fietsapparaten zijn hetzelfde, toch?
Veel mensen denken dat alle fietsapparaten hetzelfde zijn en hetzelfde doel nastreven. Een veelgehoorde opmerking is dan ook dat als je een hometrainer thuis hebt staan een fietstrainer overbodig is. Toch klopt deze redenatie niet helemaal. Beide apparaten worden namelijk voor andere doeleinden gebruikt. Of je beter een hometrainer of een fietstrainer kunt aanschaffen, is afhankelijk van de doelen die je wilt bereiken. Hoewel je misschien in eerste instantie zou denken dat het verschil tussen een hometrainer en een fietstrainer wel mee valt, zijn er best veel verschillen tussen deze twee opties te benoemen.
De hometrainer
De hometrainer is waarschijnlijk het bekendste fietsapparaat voor thuis. Eigenlijk kun je een hometrainer zien als het basis apparaat wanneer het gaat om indoor fietstoestellen. Een hometrainer is dan ook al jaar en dag op de markt. Deze fitnesstoestellen zien eruit als een echte fiets, maar dan iets robuuster gebouwd en voorzien van een vliegwiel. Een groot voordeel van hometrainers, is dat deze apparaten meestal zo gebouwd worden dat iedereen er makkelijk op kan stappen. Heel wat hometrainers beschikken over een lage instap en zijn voorzien van een comfortabel zadel. Het apparaat is dan ook geschikt voor alle leeftijden en zelfs voor mensen die moeten revalideren. Je kan er dan ook gerust enkele kilometers op rijden, zonder dat je het gevoel hebt dat je echt uitgeput raakt. Om de training wat intenser te maken, beschikken veel hometrainers ook over voorgeprogrammeerde trainingssessies. Wees je er echter van bewust dan hometrainers niet geschikt zijn voor de professionele wielrenner of mensen die op een professionele wijze hun conditie en fysieke gesteldheid willen verbeteren.
De fietstrainer
Een fietstrainer is daarentegen een heel ander apparaat. Deze fietsapparaten zijn speciaal gemaakt om op jouw eigen fiets te kunnen oefenen. In tegenstelling tot een hometrainer is een fietstrainer geen “fiets” op zich. Het is een apparaat waar je jouw fiets in kunt bevestigen zodat je op die manier altijd op je eigen “buiten” fiets kunt trainen met je eigen zadel en stuur. Voor mensen die graag heel veel trainen, is het belangrijk dat ze niet te veel hoeven te wisselen tussen verschillende soorten fietsen. Een andere fiets betekent namelijk ook een andere houding en dus ook een andere techniek. Zoals je misschien al begrijpt wordt een fietstrainer in de meeste gevallen gebruikt door professionals en mensen die in training zijn voor wielerwedstrijden.
Wel degelijk verschil tussen een hometrainer en een fietstrainer
Je ziet dus dat er wel degelijk een verschil bestaat tussen de hometrainer en een fietstrainer maar ook als je tussen deze twee apparaten je keuze hebt gemaakt, ben je er nog niet helemaal. Zo zijn er verschillende soorten fietstrainers op de markt. Je kunt daarbij denken aan een direct drive waarbij je het achterwiel van je eigen fiets afhaalt en de achtervork op de fietstrainer bevestigd. Direct drive fietstrainers zijn altijd interactief en kunnen de weerstand automatisch aanpassen op basis van de interactieve route die je fietst. Een wheel on is een andere variatie waarbij je je fiets niet uit elkaar hoeft te halen maar gewoon je achterwiel op de fietstrainer bevestigd. Je eigen achterwiel draait dan in de fietstrainer. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een rollerband. Hierbij zet je je fiets op de rollers en je kunt direct starten met fietsen. Op een rollerbank train je balans, stuurvaardigheid en conditie, zonder interactieve mogelijkheden.
Al deze mogelijkheden heeft een hometrainer niet. Hometrainer kun je je zadel in hoogte verstellen en de weerstand lichter of zwaarder instellen maar eigenlijk heb je het daar wel een beetje mee gehad. Je ziet dat er dus wel degelijk verschil tussen een hometrainer en een fietstrainer zit en dat het maar net aan jouw doelstellingen ligt voor welk exemplaar je kiest.