hardlopen

Deze goede redenen heb je om te gaan hardlopen

Hardlopen is gezond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hardlopen één van de snelst groeiende en meest populaire sporten in Nederland is. Maar liefst 40% van de Nederlanders loopt weleens hard. Alle onderzoeken wijzen uit dat regelmatig bewegen (150 minuten per week, verspreid over verschillende dagen) en met name hardlopen, een positieve invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Naast fysieke verbetering zorgt hardlopen ook voor een mentale boost. Kortom hardlopen is iets wat iedereen zou moeten doen ook als je het niet leuk vindt. Om nóg meer mensen te motiveren om van de bank af te komen, hebben we een aantal goede redenen om te gaan hardlopen voor je op een rijtje gezet. 

Hardlopen is gezond, hoe zorg je dat dat zo blijft?

Zoals aangegeven is hardlopen over het algemeen een gezonde bezigheid en makkelijk in te passen in je agenda. Daarnaast is hardlopen laagdrempelig en kan iedereen eraan beginnen. Heb je echter nooit eerder hard gelopen? Dan zijn er wel een aantal regels om in acht te nemen om te zorgen dat hardlopen voor jou ook net zo gezond is en blijft als dat iedereen zegt. Hardlopen kan namelijk een blessuregevoelige sport zijn indien je niet de juiste uitrusting hebt en niet het juiste hardloopschema volgt. Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen na een hardlooptraining. Anders belast je zowel je spieren, je botten en je hart te veel. Alleen op deze manier zorg je ervoor dat hardlopen geen ongezonde bezigheid wordt. Een goede trainingsopbouw is van cruciaal belang om blessures te voorkomen. Een ander punt om voldoende aandacht aan te geven (en om ervoor te zorgen dat hardlopen gezond voor je is en blijft) zijn je hardloopschoenen. Deze zijn van cruciaal belang voor je voeten, benen en gewrichten. 

Waar moeten goede hardloopschoenen aan voldoen?

We hebben het hierboven al aangegeven: het belang van goede hardloopschoenen is groot. Wanneer je hardloopschoenen uitkiest zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het van belang om na te denken over het terrein waar je het meeste loopt. Een loper die vooral op onverharde paden in het bos loopt, heeft een andere schoen nodig dan de loper die in de stad op het asfalt loopt. Daarnaast is het verstandig om te letten op de demping van de schoen en het materiaal. Een licht materiaal met een goed ademend vermogen loopt het prettigst. Tijdens het hardlopen moet je voet een heel klein stukje kunnen schuiven. Het is dan ook belangrijk dat er ongeveer een halve centimeter tussen je tenen en de binnenrand van je schoen zit. Daar komt bij dat het verstandig is om hardloopschoenen aan het einde van de middag uit te gaan zoeken. Je voeten zijn dan het dikst. Dat klinkt misschien wat vreemd maar hiermee voorkom je dat je een paar hardloopschoenen aanschaft die aan de krappe kant zijn. Hier kun je tijdens het hardlopen flink last van krijgen! 

Dit zijn je goede redenen om te gaan hardlopen

We hebben we al een aantal redenen genoemd om te gaan hardlopen maar er zijn er natuurlijk nog veel meer te benoemen. We zetten daarom nog een aantal redenen voor je op een rijtje:

  1. Hardlopen helpt om te ontspannen

Hardlopen is de best mogelijke methode om te ontspannen. Dertig minuten hardlopen werkt bijvoorbeeld prima tegen stress gerelateerde klachten.

  1. Hardlopen voorkomt hart- en vaatziekten

Regelmatig lopen is een van de beste manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. Op deze manier kun je bloeddruk en rustpols verlagen, je ‘goede cholesterol’ (HDL) verhogen en op een gezond lichaamsgewicht blijven.

  1. Hardlopen is een goedkope manier van sporten

Het enige wat je hoeft te hebben zijn hardloopschoenen en wat sportkleren! Je hoeft geen duur sportschoolabonnement te hebben of dure apparaten aan te schaffen om lekker te kunnen hardlopen. Natuurlijk kan je het zo gek maken als je zelf wilt, door allerlei gadgets, zoals hartslagmeters, en mooie hardloop-outfits aan te schaffen, maar in principe heb je alleen goede hardloopschoenen nodig. 

  1. Je bouwt conditie op

Door wekelijks hard te lopen bouw je een fantastische conditie op! En daar heb je profijt van: als je nog eens een sprintje moet trekken om de trein te halen loop je niet meteen te hijgen en te puffen

  1. Hardlopen is een zeer efficiënte manier om af te vallen

Met hardlopen verbrand je meer calorieën dan bij de meeste andere activiteiten het geval is. Daarnaast neemt door hardlopen je spiermassa toe en je hoeveelheid vet zal verminderen.