aften behandelen

Wat zijn aften en hoe kan je aften behandelen?

Heb jij last van pijnlijke plekjes in je mond? Misschien zijn het wel aften. Geen zorgen, je hoeft niet direct te panikeren. Vaak hoef je je hier geen zorgen over te maken. Echter kunnen aften in je mond wel erg vervelend zijn. In deze blogpost vertellen we wat aften precies zijn, wat de oorzaken zijn, hoe je aften kunt behandelen en hoe je ze kunt voorkomen. 

Wat zijn aften?

Aften zijn kleine, pijnlijke plekjes in je mond. Het zijn oppervlakkige zweertjes die er grijsachtig of geel uitzien met een rode, ontstoken rand. Ze kunnen overal in je mond ontstaan. De meest voorkomende plekken zijn de binnenkant van de lip en wangen, onder en op de tong, het tandvlees en het gehemelte. Ze komen voornamelijk bij kinderen en jongeren voor, maar je kunt er ook last van krijgen op oudere leeftijd. Na je veertigste komen aften wel minder vaak voor. 

Wat zijn de oorzaken? 

Hoewel je het misschien niet verwacht, is er geen bepaalde oorzaak voor aften in de mond. Meestal heeft het te maken met verschillende factoren zoals stress, een tekort aan vitamine B12, een ijzertekort, hormonale veranderingen of een beschadigd mondslijmvlies door bijvoorbeeld te bijten op de wang. Als de aften vrij groot zijn, kan dit gepaard gaan met andere ziektes. 

Hoe kan je aften behandelen?

Dikwijls gaan de vervelende plekjes vanzelf weg, normaal gezien na één of twee weken. Let op: er bestaat ook een hardnekkige vorm van aften. Bij sommige mensen komen ze regelmatig terug, zijn ze groot en pijnlijk. Ze kunnen dan ook op andere lichaamsdelen voorkomen. In dat geval raadpleeg je best een dokter of tandarts. Zeker wanneer de aften gepaard gaan met koorts, ga je best op controle. De arts kan een bacteriedodende mondspoeling voorschrijven zodat de aften zich niet verder verspreiden. In sommige gevallen kan hij ook een ontstekingsremmer voorschrijven.

behandelen van aften

Wat kan je zelf doen?

Om de plekjes zo snel mogelijk weg te krijgen is het belangrijk dat je er zo weinig mogelijk aan komt. Poets je tanden tweemaal per dag, maar niet te hard. Kauw rustig tijdens het eten en eet geen sterk gekruid of hard voedsel. Als de plekjes te veel pijn doen, kan een pijnstiller helpen.

Hoe kan je aften voorkomen?

Aangezien er geen bepaalde oorzaak is, is er ook geen wondermiddel om aften te voorkomen. Een goede mondhygiëne en een goede weerstand helpen natuurlijk wel. Als je dikwijls last hebt van deze plekjes in je mond, kan je eventueel een dagboek bijhouden met wat je allemaal eet en drinkt. Wanneer er dan een aft ontstaat, kan je zien of er een bepaalde uitlokkende factor was. Zo kan je hier in de toekomst rekening mee houden!

Zo, nu weet je meer over deze pijnlijke plekjes in je mond. Zijn de plekken groot, heb je er regelmatig last van en/of heb je koorts? Ga dan zeker langs bij de dokter of tandarts.