Wat te doen als je een stijve nek hebt

Wat moet je doen als je een stijve nek hebt?

Vroeg of laat heeft iedereen wel eens last van een stijve nek. Meestal wordt dit veroorzaakt door een slechte slaap- of werkhouding of tocht. Echter kan een stijve nek soms ook een medische oorzaak hebben zoals een hernia of hersenvliesontsteking. Als de klachten lang aanhouden is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Maar als je stijve nek een simpele oorzaak heeft zoals die we eerder al noemden, dan kan je de symptomen dikwijls zelf bestrijden. Hieronder vertellen we hoe je dat doet!

1. Stijve nek oefeningen

Hoe krijg je een stijve nek los? Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt met een gespannen nek, zijn er een paar eenvoudige oefeningen die je kunnen helpen om je nekspieren weer soepel te maken. Zo kan je bijvoorbeeld je hoofd tien keer naar voren en naar achteren buigen. Bij deze oefening is het belangrijk dat je naar voren blijft kijken. Daarna kan je eerst links en dan rechts over je schouder naar achteren kijken. Ook deze oefening doe je het beste tien keer na elkaar. Tenslotte kan je jouw linkeroor naar je linkerschouder bewegen en je rechteroor naar je rechterschouder.

Deze oefeningen zorgen ervoor dat de spieren en gewrichten in je nek samenwerken. Let wel op dat je de bewegingen niet forceert. Doe de oefeningen op een rustig tempo en rek zover je kunt. 

Wat te doen tegen een stijve nek

2. Een koude of warme bron

Wat doen tegen gespannen nek? Je kunt de pijn verlichten door een koude of juist heel warme bron op je nek te plaatsen. Hierdoor vermindert de ontsteking en verbetert de bloedtoevoer naar je hersenen, waardoor de pijn snel zal verminderen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een warme kersenpittenzak of een zak ijs gebruiken. 

Heb je weinig tijd? Dan kan je ook een beetje tijgerbalsem op je nek smeren of een warmtepleister aanbrengen. Na ongeveer een half uurtje zou de pijn al een stuk minder moeten zijn.

3. Ontstekingsremmers

Heb je de bovenstaande tips geprobeerd maar helpen ze niet? Dan kunnen ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, helpen om de pijn te verlichten. Let er wel op dat je deze pijnstillers met mate gebruikt en dat je ze niet te lang na elkaar inneemt. 

4. Een massage

Als de pijn lang blijft aanhouden, dan kan een goede massage de oplossing bieden. Als je hier liever geen geld aan uitgeeft, dan kan je altijd je eigen nek masseren door een tennisbal te plaatsen tussen je rug en de muur. Beweeg vervolgens naar boven en naar beneden zodat de bal je schouders en rug masseert. 

Wat moet je doen als je een stijve nek hebt

Daarnaast kunnen sporten zoals yoga en pilates helpen om je spieren soepel te houden. Wanneer je reeds last hebt van een gespannen nek, kunnen deze sporten helpen om de pijn te verzachten maar let ook hierbij op dat je je niet forceert!