Zijn fitness-apps de beste manier om je trainingen te volgen en begrijpen?
Sporten is heel leuk, maar het wordt nog leuker als je je vooruitgang kunt volgen. Zo zie je of je ook echt sneller, fitter of sterker wordt van je trainingen. Het aanbod voor de verschillende apps is vandaag de dag heel groot, je kunt speciale apps voor hardlopen vinden, maar ook apps die je informatie geven over je slaapritme en hartslag. In dit artikel bevragen we of deze apps wel de beste manier zijn om je trainingen te volgen en begrijpen.
Waarom zou je een fitness-app gebruiken om je trainingen te volgen?
Trainingen geven veel inzicht in je prestaties en vooral als je wedstrijden gaat spelen is het belangrijk dat je enig idee hebt van hoe je ervoor staat. Als je bijvoorbeeld wil wedden op tennis, dan kijk je natuurlijk ook eerst naar de prestaties van de speler waar je op wil inzetten. Zodra je merkt dat een speler niet goed is voorbereid, denk je er toch beter over na voordat je overgaat tot het daadwerkelijk inzetten op een wedstrijd.
Een gratis app is niet altijd betrouwbaar
Begrijp me niet verkeerd, er zijn veel gratis apps die jou de juiste informatie over je training geven. Nike heeft bijvoorbeeld een gratis app waarmee je gemakkelijk zelf kunt bijhouden hoe veel kilometer je hebt gerend, hoe lang je daar over hebt gedaan en welke route je hebt afgelegd. Er zijn ook apps die wat minder nauwkeurige informatie geven, het is dus niet slim om hier blind op te vertrouwen. Lees voordat je een app gaat gebruiken dus altijd de reviews van andere gebruikers. Zo weet je zeker dat je voor de juiste app zal kiezen.
Voor een goed begrip heb je veel verschillende informatie nodig
De meeste fitness-apps richten zich op één aspect van je trainingen. Je kunt bijvoorbeeld meten hoe veel calorieën je hebt verbrand, maar het is ook belangrijk dat je inzicht krijgt in hoe goed je hebt geslapen en wat je hebt gegeten. Beter worden in je trainingen wordt namelijk ook door deze factoren beïnvloed. Als je niet goed hebt gegeten en geslapen, presteer je waarschijnlijk veel minder goed dan wanneer je lekker uitgerust bent. Om je trainingen echt goed te kunnen volgen en begrijpen, heb je dus vaak meerdere apps nodig om alle informatie bij te kunnen houden.
Een app als toevoeging op je training
Sommige apps zijn uitgebreid met een functie waarbij je ook suggesties krijgt voor nieuwe trainingen. Op basis van wat je al eerder hebt gedaan, krijgt je een aanbeveling om andere dingen ook te doen. Pas als je ook andere elementen aan je training toe gaat voegen, begrijp je soms waarom iets anders goed voor je was. Op deze manier kan een app zeker een manier zijn om je trainingen te begrijpen. Als je het zelf nog niet begrijpt, kan een app je ook expliciet vertellen waarvoor een training goed is.
Een app gebruiken om je trainingen te volgen en begrijpen kan dus zeker een goede manier zijn. Je moet als gebruiker alleen wel opletten dat je de juiste apps gebruikt en de juiste informatie verzameld. Pas dan kan je ervoor zorgen dat je alle benodigde informatie hebt.