rode ogen

Wat kun je doen tegen tranende ogen?

Heb jij last van tranende ogen als je in de rooklucht staat of in een stoffige ruimte? Dat is niet zo vreemd. Het wordt pas een probleem als je dagelijks te maken hebt met tranende ogen en je ogen pijnlijk aanvoelen. Er zijn verschillende oorzaken van tranende ogen die we in dit artikel graag verder toelichten. Ook vertellen we hoe je traanogen het beste kunt behandelen.

Wat zijn tranende ogen?

Traanogen ontstaan wanneer er te veel traanvocht wordt aangemaakt, of als het vocht onvoldoende kan worden afgevoerd. Hierdoor kunnen je ogen pijnlijk aanvoelen en kan je wazig gaan zien. Dikwijls ontstaat een traanoog doordat je oog geïrriteerd is, met als gevolg dat je traanklieren extra vocht gaan aanmaken. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je ogen schoon blijven.

Dikwijls heb je maar even last van traanogen en vaak is de oorzaak duidelijk. Het kan onder andere komen door inspanning, stof, rook of wind. Dit is allemaal niet zo ernstig. Als je ogen blijven tranen, doe je er goed aan om contact op te nemen met je huisarts.

Wat zijn de oorzaken van tranende ogen?

Veelvoorkomende oorzaken van traanogen zijn een allergie, een ooginfectie, een oogontsteking of een verkoudheid. Ook geïrriteerde ogen, droge ogen, het niet goed afvoeren van traanvocht en een vernauwing of verstopping van de traanwegen kunnen een mogelijke oorzaak zijn.

tranende ogen

Geïrriteerde ogen

Geïrriteerde ogen kunnen ontstaan door een stukje vuil dat vastzit in je oog of een ontsteking aan je ooglid. Als je ooglid ontstoken is, gaan je talgklieren te veel of te weinig talg produceren. Hierdoor wordt je oog droog, gevoelig en rood. Daarnaast kan je oog ook geïrriteerd raken doordat je onderste ooglid naar binnen is gedraaid, en de haartjes van je ooglid tegen je hoornvlies krassen.

Droge ogen

Droge ogen ontstaan wanneer de kwaliteit van je traanvocht niet genoeg meer is, waardoor je ogen uitdrogen. Dit zet je traanklieren aan tot de productie van nog meer traanvocht met traanogen tot gevolg.

Niet goed afvoeren van traanvocht

Door je ogen te knipperen, zorg je ervoor dat tranen worden afgevoerd naar de traanpunten in je boven- en onderste ooglid aan de kant van je neus. Als je last hebt van hangende onderste oogleden of een verlamming van je gezichtsspieren kan het zijn dat je traanvocht onvoldoende wordt afgevoerd. 

Vernauwing of verstopping van de traanwegen

Traanwegen bestaan uit traanpunten, traankanaaltjes, een traanzakje en traanbuis. Deze oorzaak komt voornamelijk bij kinderen voor omdat zij nauwere traanwegen hebben dan volwassenen. Als kinderen verkouden zijn, zwellen de slijmvliezen op waardoor hun traanwegen sneller verstopt raken. Normaal gezien gaan de klachten vanzelf over wanneer de verkoudheid weg is. Heeft jouw kind continu last van tranende ogen, maar is hij of zij niet verkouden? Dan neem je best contact op met je huisarts om de specifieke oorzaak te weten te komen.

Wat kun je doen tegen tranende ogen

Hoe kan je traanogen behandelen?

Tenslotte de belangrijkste vraag: wat kun je doen tegen tranende ogen? De behandeling van je traanoog hangt af van de precieze oorzaak. Bij geïrriteerde ogen kan je bijvoorbeeld de bron van irritatie wegnemen. Meestal kan dit heel eenvoudig door met een vochtig lauwwarm watje elke avond je oog schoon te maken. Zit er een vuil stukje in je oog? Dan moet dit worden verwijderd om erger te voorkomen.

Worden jouw traanogen veroorzaakt door een naar binnen gedraaid ooglid? Dit kan je laten corrigeren door je arts. Als je last hebt van hangende oogleden, dan kan een ooglidcorrectie een oplossing zijn om van je traanogen af te komen. Dit gebeurt uiteraard in overleg met je (huis)arts. 

Als er sprake is van een verstopt traankliertje, kan je dit laten optrekken. Wanneer je traanzakje of traanbuis verstopt is, dan kan er met een operatieve ingreep een verbinding worden gemaakt tussen je traanzakje en neus. Ook deze opties overleg je het beste met je (huis)arts.

Lees ook: Last van vermoeide ogen? Met deze 9 tips ben je er zo vanaf