Oogdruppels voor vermoeide ogen

Last van vermoeide ogen? Met deze 9 tips ben je er zo vanaf

Heb jij weleens last van vermoeide ogen? Zie je soms wazig en voelen je ogen droog of branderig aan? Of heb je last van tranende ogen? Vermoeide ogen hebben is niet zo vreemd, zeker niet als je de hele dag achter je computer werkt. De belangrijkste oorzaak van vermoeide ogen is dan ook beeldschermgebruik. Af en toe een beeldscherm pauze nemen, kan helpen, maar dikwijls is het niet genoeg om helemaal van dit probleem af te komen. Geen zorgen want met deze negen tips lukt het je wél!

1. Oogdruppels voor vermoeide ogen

De snelste manier om van droge, branderige ogen af te komen, is met oogdruppels voor vermoeide ogen. Een vermoeid oog produceert namelijk onvoldoende traanvocht en daarom werken oogdruppels kalmerend voor je ogen. Draag je lenzen? Let er dan op dat de oogdruppels hier geschikt voor zijn. In het volgende puntje gaan we hier verder op in.

Last van vermoeide ogen

2. Lenzen dragen

Als je lenzen draagt, moet je extra waakzaam zijn. Wanneer je intensief gebruikmaakt van beeldschermen, leidt dit dikwijls tot droge lenzen en droge ogen. In dat geval helpen oogdruppels voor vermoeide ogen ook, maar als je zachte lenzen draagt mogen de druppels geen conserveermiddelen bevatten. Bovendien is het belangrijk om je lenzen altijd goed schoon te maken. Ook kies je het beste voor lenzen die veel zuurstof doorlaten.

3. De 20-20-20 regel toepassen

Misschien heb je er al over gehoord, misschien nog niet: de 20-20-20 regel. Wanneer je achter een beeldscherm zit, knipper je minder vaak met je ogen met droge ogen als gevolg. Als je je hier bewust van bent, knipper je na een tijdje automatisch vaker. Ook door de 20-20-20 regel toe te passen, geef je je ogen wat meer afwisseling. Kijk elke 20 minuten 20 seconden lang naar een object dat zich 20 voet verderop bevindt. Dit laatste komt overeen met zo’n 6 meter. Door deze regel toe te passen, zal je minder snel last van vermoeide ogen hebben.

4. Regelmatig pauze nemen

Heb je zware ogen en ben je moe? Wanneer je de hele dag naar het beeldscherm van je computer, televisie en smartphone kijkt, is het normaal dat je daar last van krijgt. Zeker als daar ook nog kunstmatig licht, droge lucht en verwarming bij worden gecombineerd. Probeer daarom niet langer dan twee uur naar je beeldscherm te kijken. 

Neem regelmatig een pauze, strek je benen en maak een rondje in huis. Een kop koffie halen is soms al voldoende om je ogen even rust te geven. Ga indien mogelijk naar buiten om te pauzeren.  Na een wandeling in de frisse lucht zal je een stuk productiever zijn en zullen je ogen minder vermoeid zijn. 

vermoeide ogen

5. Licht van beeldscherm aanpassen

Wanneer je zwaar vermoeide ogen achter een beeldscherm hebt, is het verstandig om de helderheid af te stemmen op je omgevingslicht. Zet je smartphone op nachtstand en installeer een programma zoals f.lux op je computer. Een extra punt om op te letten is of dat je linkshandig of rechtshandig bent. Als je rechtshandig bent, is het belangrijk om voor licht te zorgen over je linkerschouder. Bij linkshandigen geldt het omgekeerde. Wanneer er minder schaduwen zijn, zullen je ogen minder vermoeid zijn. 

6. Let op de houdbaarheid van make-up

Make-up heeft een bepaalde houdbaarheid (check de verpakking!) en dat is niet zonder reden. Mascara mag je bijvoorbeeld niet langer dan drie maanden gebruiken. Oogschaduw en oogpotlood mag je ongeveer twee jaar gebruiken. Als je dit niet doet, kan je last krijgen van branderige, rode en tranende ogen. Gebruik ook alleen je eigen make-up en deel deze niet met vriendinnen of familieleden. Zo voorkom je dat je in aanraking komt met bacteriën van iemand anders. 

Vergeet ook zeker niet om je make-up kwasten regelmatig schoon te maken. Wanneer je dit niet genoeg doet, kan je last van geïrriteerde ogen krijgen. Make-up kwasten schoonmaken is gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt is water en een beetje (baby)shampoo!

7. Vitamine A tegen vermoeide ogen

Ook je voeding speelt een belangrijke rol bij de werking van je ogen. Vooral voeding met vitamine A is essentieel voor gezonde ogen. Dierlijke bronnen van vitamine A zijn lever, tonijn, kaas, boter, eieren en vis. Plantaardige bronnen van vitamine A zijn paksoi, wortelen, spinazie, boerenkool, waterkers, andijvie, veldsla en aardappelen.

wat te doen tegen vermoeide ogen

8. Vermoeide ogen verkoelen

Als je bij het opstaan last van vermoeide ogen hebt, kan je je ogen verkoeling bieden door een vochtig washandje onder je ogen te houden. Je kunt ook een oogmasker gebruiken. Deze maskers zijn speciaal ontwikkeld om je ogen een opkikker te geven. Wat ook helpt is om gedurende twintig minuten komkommerschijfjes op je ogen te leggen. Dit is een ouderwetse tip maar wel eentje met succes! 

9. Geef je ogen een massage

Tenslotte kan een oogmassage ook verlichting geven. Klop voorzichtig en zacht met je vingertoppen op het gebied van je ogen. Je kunt ook een oogcrème aanbrengen om de huid rondom je ogen te hydrateren. Doe dit altijd voorzichtig want de huid rondom je ogen is heel dun en gevoelig!

Zo, dit zijn negen tips tegen vermoeide ogen. Blijf je toch last hebben van je klachten? Dan is het een goed idee om je ogen te laten testen bij een opticien. Wellicht zijn je klachten eenvoudig op te lossen met een bril. Bovendien is het mogelijk dat je huidige brilsterkte niet meer klopt. In dat geval kan de opticien je ogen nog een keertje meten.