levens redden met een aed

Levens redden met een AED

Waarom is een AED zo belangrijk? Iedere dag overlijden er 35 mensen in ons land aan een hartinfarct ook wel hartaanval genoemd. Er kunnen diverse oorzaken zijn, maar het meest voorkomend is dat een van de aderen bij het hart verstopt raakt door een prop. Hierdoor krijgt ( een deel van) het hart niet voldoende zuurstof meer. Het hartritme wordt verstoord en als er niets gebeurt, zal er een hartstilstand volgen. Ongeveer 80% van alle hartinfarcten vinden thuis plaats. Bij een hartaanval wordt de kans op overleven 10% minder per minuut. Als de ambulance niet tijdig  arriveert is de kans dat iemand een hartaanval overleeft niet groot, tenzij er een AED aanwezig is.

AED leasen of kopen wordt steeds gebruikelijker 

Op ieder station zie je tegenwoordig wel een AED hangen. Ook steeds meer verenigingen, winkels en locaties waar veel mensen komen, kiezen ervoor om een AED te kopen. Een AED leasen is ook heel gebruikelijk. Het is immers een levensreddend middel. De nieuwste trend is de aanschaf van een AED thuis of voor de buurt. Tenslotte is de kans dat iemand thuis een hartinfarct krijgt vier keer zo groot als elders. Een AED in een woonwijk is dan beslist geen overbodige luxe. Wist je trouwens dat bepaalde voeding heel geschikt is om je hart gezond te houden?

Hoe werkt een AED?

Als het hart stil staat omdat een deel ervan geen zuurstof meer krijgt, stopt het rondpompen van bloed. De hersens verbruiken de meeste zuurstof en kunnen maar enkele minuten zonder verse aanvoer. Een AED signaleert de verstoring van het hartritme. Met een elektrische schok wordt een poging gedaan om het hart weer aan het kloppen te krijgen en ervoor te zorgen dat er weer zuurstof naar de hersens gaat. Af en toe is een enkele schok niet voldoende. Een AED  lost het probleem echter niet op, de patiënt moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Het gebruikmaken van een AED kan er daarbij wel voor zorgen dat die extra minuten die nodig zijn voor het overleven worden gerealiseerd.

Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een AED? 

Er zijn diverse modellen op de markt in verschillende prijsklassen. De AED expert kan je uitleggen wat de voor- en nadelen van een specifiek apparaat zijn. De meeste AED zijn bedoeld om buiten in een kast te hangen. Op die manier zijn ze immers het meest bruikbaar en efficiënt. Een slot op de AED is geen goed idee. Het is tenslotte een zeer pijnlijke gedachte als een apparaat dat iemands leven kan redden niet beschikbaar is omdat deze afgesloten is. Een verlichting voor ‘s nachts is wel een goed idee. 

Een AED is een relatief complex medisch apparaat. De mogelijkheid bestaat dus dat er een probleem ontstaat. Er zijn modellen waarbij er een signaal wordt verzonden als er zich een probleem voordoet. Oudere exemplaren zijn vaak voorzien van een controle-lichtje. Een AED die niet goed functioneert is uiteraard compleet waardeloos. De apparaten worden steeds beter maar een onderhoudsbeurt af en toe zorgt voor meer zekerheid. Een AED expert kan je hierover ook meer vertellen.