herfstmoeheid wat kan je eraan doen

Wat is herfstmoeheid en wat kan je eraan doen?

Slaperigheid, een slecht humeur en concentratieproblemen zijn allemaal klachten die bij iedere seizoenwisseling kunnen optreden. Een gebrek aan energie en ernstige vermoeidheid komen echter vooral aan het begin van de herfst voor. Maar hoe komt dat? Wat is herfstmoeheid en wat kan je eraan doen?

Wat is herfstmoeheid?

Het is algemeen bekend dat de herfst synoniem staat voor grijsheid, vochtigheid en dalende temperaturen. Naarmate de dagen korter worden, daalt het lichtniveau en brengen we minder tijd door in de zon. Dit alles heeft een invloed op ons circadiaans ritme, het interne biologische proces dat onze slaapcyclus regelt. Bij minder blootstelling aan zonlicht scheidt het lichaam meer melatonine af, het hormoon dat het lichaam voorbereidt op de slaap. Het gevolg daarvan is dat we in het herfstseizoen tot wel twee uur langer slapen dan in de zomer. 

Maar dat is nog niet alles! In de herfst wordt de slaap ook onder invloed van andere oorzaken verstoord. De tijdsverandering is daar gedeeltelijk verantwoordelijk voor, aangezien de overgang naar de wintertijd onze slaapcyclus verstoort en het lichaam ertoe dwingt om zich aan een nieuwe klok aan te passen. Bovendien zijn we minder geneigd om te gaan sporten als het buiten donker is, wat leidt tot een gebrek aan energie en een loom gevoel in de hand werkt.

Al deze factoren verstoren het circadiaans ritme en vergemakkelijken de ontwikkeling van hypersomnie, wat de moeilijkheid om overdag wakker te blijven betekent. Dit verklaart waarom onze slaapkwaliteit in de herfst dikwijls slechter is en waarom we de neiging hebben om meer te slapen.

Wat is herfstmoeheid en wat kan je eraan doen

Wat kan je er in de herfst aan doen?

Deze aanhoudende vermoeidheid is het resultaat van een reeks factoren die samen een goede rust belemmeren. Echter is het mogelijk om je slaap te verbeteren door bepaalde dagelijkse gewoonten of handelingen aan te passen.

1. Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Een goede nachtrust hangt af van een slaapvriendelijke omgeving. Houd de temperatuur in je slaapkamer in de gaten en zorg dat deze rond de 20-22°C is. Daarnaast is het belangrijk dat de luchtkwaliteit niet te droog is. Wanneer dit wel het geval is, neemt het risico op snurken en andere slaapstoornissen toe. Een goede luchtkwaliteit in de slaapkamer is tussen de 40 en 60%. Je kunt de luchtvochtigheid in je slaapkamer eenvoudig meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter.

Nomestic® CO2 Meter & Hygrometer
Nomestic® CO2 Meter & Hygrometer
Qumax Digitale Hygrometer
Qumax Digitale Hygrometer
Ease Electronicz Hygrometer
Ease Electronicz Hygrometer

2. Eet ‘s avonds een lichte maaltijd

Een toegenomen eetlust wijst op een gebrek aan slaap. Vermijd echter zware, uitgebreide maaltijden voor het slapengaan en eet ‘s avonds een lichte maaltijd. In slaap vallen met een volle maag doet wonderen! Vergeet ook niet om het avondeten en het slapengaan voldoende te verspreiden, zodat je maag genoeg tijd heeft om te verteren.

3. Beweeg voldoende

Een gebrek aan lichaamsbeweging is een van de factoren die bijdragen tot een verstoorde slaap. Een halfuurtje per dag wandelen of fietsen zorgt echter niet alleen voor de opname van vitamine D maar verbetert ook de slaapkwaliteit.

4. Zorg voor een goed slaapritme

Als het op slapen aankomt, is regelmatig ontzettend belangrijk. Als je jouw slaap-waakpatroon respecteert door op een vast uur te gaan slapen en op te staan, voel je je uitgerust als je wakker wordt. Weersta de verleiding om in het weekend uit te slapen om de verloren slaap in te halen. Dit werkt niet en verstoort alleen maar je circadiaans ritme.

Kortom: om van het ene seizoen naar het volgende over te schakelen zonder je slaap te verstoren, moet je niet alleen voldoende slapen maar ook goed slapen!

MetaSleep
MetaSleep
Zaffranax Sleep
Zaffranax Sleep
Lucovitaal Nachtrust Tabletten
Lucovitaal Nachtrust Tabletten