Loop niet te lang rond met vitamine D tekort
Je hebt er vast wel eens van gehoord: vitamine D tekort. Maar wist je ook dat maar liefst 75% procent van de Nederlanders te weinig vitamine D binnenkrijgt? We willen je natuurlijk niet ongerust maken, maar het zou zomaar kunnen dat ook jij tot deze groep behoord. Vooral baby’s, ouderen en zwangere vrouwen lopen risico. Ook mensen met een donkere huidskleur hebben een grotere kans op een gebrek aan Vitamine D, doordat hun huid minder zonlicht absorbeert.
Maar wat is Vitamine D precies en hoe kan het dat je er een tekort aan krijgt? Hoe weet je überhaupt of je een tekort hebt? En als je een tekort hebt, wat kun je eraan doen? Geen zorgen, in dit artikel worden al deze vragen voor je beantwoord.
Vitamine D: wat is het en wat doet het?
Vitamine D is nodig om calcium op te nemen die je uit je voeding hebt binnengekregen. Calcium zit in allerlei voedingsmiddelen en is belangrijk voor verschillende processen in het lichaam. Je krijgt waarschijnlijk zat calcium binnen, maar zonder vitamine D kan je lichaam het niet opnemen, en ontstaan er problemen.
Vitamine D is onder andere nodig voor:
- sterke botten en tanden;
- een normale groei van het lichaam;
- goede werking van spieren;
- een sterk immuunsysteem;
- een goed humeur.
Je zult dus begrijpen dat bij een tekort aan vitamine D een hoop processen in je lichaam niet gaan zoals ze zouden moeten gaan. Dit kan tot serieuze gezondheidsproblemen leiden waar niemand op zit te wachten.
Hoe krijg je deze belangrijke vitamine binnen?
Vitamine D zit in een aantal voedingsmiddelen. Een belangrijke bron is vette vis, vlees en eieren. Daarnaast wordt het soms toegevoegd aan boter. Toch is het regelmatig eten van deze producten vaak niet genoeg. De belangrijkste bron van vitamine D is namelijk de zon. De vitamine zit niet daadwerkelijk in de zonnestralen, maar ons lichaam kan Uv-straling omzetten in vitamine D. En dat geeft gelijk antwoord op de volgende vraag:
Hoe kan een vitamine D tekort ontstaan?
Zoals hierboven benoemt is de zon de meest belangrijke bron voor vitamine D. Hoewel klimaatverandering zorgt voor meer zonuren, staat Nederland evengoed niet bekend om z’n zonnige weer. Daarnaast hebben wij ook niet echt een cultuur die zich veel buiten afspeelt. We werken binnen, brengen tijd met het gezin binnen door, en voor vermaak gaan we binnen in de kroeg zitten. Hierdoor komen veel Nederlanders te weinig buiten, met een vitamine D tekort tot gevolg.
Hoe test ik of ik een tekort aan Vitamine D heb?
De symptomen van een tekort aan vitamine D verschillen per persoon waardoor een diagnose lastig kan zijn. Klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, gewrichtspijn, stemmingswisselingen, spierpijn en gevoelig tandvlees. Wil je zeker weten of je leidt aan een tekort? Doe dan een eenvoudige zelftest. Yours Health Test is een partij die onder andere testen aanbiedt waarmee je zelf thuis je vitamine D gehalte kunt achterhalen. Hierdoor weet je dus snel of je leidt aan een tekort of niet. Is het gehalte te laag? Dan kun je passende maatregelen nemen om deze weer op peil te krijgen.
Zo krijg je jouw vitamine D gehalte weer op peil
Goed dat je jouw vitamine D gehalte hebt getest zodat je nu actie kunt ondernemen. De belangrijkste tip is om meer zonlicht op te zoeken. Een halfuurtje per dag is vaak al genoeg om voldoende Vitamine D aan te maken. Let natuurlijk wel op met verbranding. Daarnaast kun je eventueel meer Vitamine D rijke voedingsmiddelen tot je nemen, of supplementen slikken. Hoewel het enkele maanden kan duren om weer op peil te zijn, zullen deze maatregelen zeker helpen om weer helemaal gezond te worden.