ingegroeide nagel behandelen

Hoe behandel ik een ingegroeide nagel?

Heb jij een ingegroeide nagel? Ingegroeide nagels zijn erg vervelend! Het voelt niet alleen pijnlijk en ongemakkelijk, dikwijls komt er ook schaamte bij kijken. Soms is de schaamte zelfs zo erg dat een bezoek aan een arts wordt vermeden. Hoe kan je ingegroeide nagels herkennen? En hoe behandel je een ingegroeide nagel? 

Ingegroeide nagels herkennen

Zowel vinger- als teennagels kunnen ingroeien, al komt een ingegroeide teennagel vaker voor. Bij een ingegroeide nagel groeit de rand van de nagel in de huid. Eerst ontstaat een kleine wonde, maar die kan snel gaan ontsteken. Rond die plek kan vocht ophopen en de huid kan ook overmatig groeien. Daardoor wordt de huid rond de nagel dik en rood (soms geel) met pijn tot gevolg.

Een ingegroeide nagel komt het meest voor bij de grote teen. De ergste pijn ontstaat wanneer je stapt en dichte schoenen draagt. De pijn wordt dan erger omdat er meer druk op komt. Telkens wanneer je je voet neerzet, wordt de huid rond je nagel naar boven geduwd, waardoor de nagel wat dieper in je huid gaat. 

Hoe behandel ik een ingegroeide nagel?

Kan je een ingegroeide nagel zelf verhelpen? Jammer genoeg kan je zelf niet veel doen bij ingegroeide nagels. Wanneer er nog maar een klein wondje is en de nagel nog bezig is met ingroeien, kan je zelf wel proberen het hoekje van de nagel wat ronder af te knippen zodat dit niet blijft snijden in je huid.

Tot de wonde is genezen, draag je het beste slippers of sandalen. Met een beetje geluk kan je zo erger voorkomen. Als er echt al een ontsteking is, mag je niet proberen om de nagel er zelf uit te krijgen. In dat geval doe je meer kwaad dan goed.

Hoe behandel ik een ingegroeide nagel

Waar ingegroeide nagel behandelen?

Als de nagel niet zo erg is ingegroeid, is het geen ingrijpende behandeling. In dat geval kan je gewoon langsgaan bij je huisarts, een pedicure of podotherapeut. Er wordt dan een gaasje of beugel onder de nagel gezet. Op die manier kan de nagel niet meer in de huid groeien. 

Bij een ernstige ontsteking of wanneer de klachten erger worden, blijven of terugkomen, kan het nodig zijn om een deel van de nagel te laten wegsnijden. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Ook de wortel van de nagel zal dan behandeld worden zodat de zijkant niet terug kan groeien.

Het resultaat is dan een smallere nagel, maar wel eentje zonder risico op ingroeien. Soms kunnen meerdere behandelingen wel nodig zijn. Je huisarts zal je hierover meer informatie geven.

een ingegroeide nagel behandelen

Ingegroeide nagels voorkomen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Door op de volgende dingen te letten, kan je bovenstaande behandelingen vermijden.

– Vermijd te strak zittende schoenen.

– Was je voeten iedere dag en droog ze goed af, ook de plekken tussen je tenen. 

– Knip je teennagels recht af, niet rond, en niet te kort.

– Sommige sokken en panty’s kunnen druk zetten op je tenen. Daarom draag je beter niet iedere dag panty’s.

– Voor vingernagels geldt: niet nagelbijten.

– Voorkom dat je je teen ergens tegen stoot want dit kan een letsel veroorzaken.
– Heb je last van zweetvoeten? Probeer dan een spray uit om minder te zweten zodat je nagels niet vochtig blijven. In deze blogpost kan je nog meer tips tegen zweetvoeten vinden.

Tenslotte kan het zijn dat je gewoon een natuurlijke aanleg voor ingegroeide nagels hebt. Mensen met een bolvormige nagelplaat of een van nature kromme nagel hebben meer kans dat een nagel ingroeit. Als dit bij jou het geval is, is het nog belangrijker om met bovenstaande tips rekening te houden.