hoe kom je van zweetvoeten af

Zweetvoeten? Zo kom je er vanaf!

Last van zweetvoeten? In dit artikel geven we je vijf tips om zweetvoeten te voorkomen en er snel vanaf te komen.

1. Draag de juiste sokken

Tijdens de warmere maanden draag je het beste katoenen of bamboe sokken die helpen tegen zweetvoeten. Wol is een goede optie voor de wintermaanden. Vermijd nylon, omdat deze synthetische stof vocht kan vasthouden. 

2. Gebruik anti-transpirant

De voeten bevatten meer zweetklieren per inch dan enig ander deel van het lichaam. Er zitten ongeveer 125.000 zweetklieren aan elke voet. Een anti-transpirant is een eenvoudig te gebruiken middel voor zweetvoeten. Deze producten werken door het tijdelijk blokkeren van de zweetklieren.

Het beste is om voor het slapengaan een anti-transpirant aan te brengen op droge voeten en deze ’s morgens af te wassen. Herhaal dit nog 3 of 4 opeenvolgende nachten en daarna één of twee keer per week.

3. Kies de juiste schoenen

Zoek naar schoenen gemaakt van een ademende stof zoals canvas of leer. Vermijd kunststof of plastic schoenen, omdat ze geen goede luchtstroom toelaten en zweet in de schoenen vast kunnen houden. Controleer of de schoenen de juiste maat hebben. Te krappe schoenen drukken de tenen tegen elkaar en op deze manier bijdragen aan zweterige voeten.

Inlegzolen kunnen ook enige verlichting bieden bij zweetvoeten. Zoek naar absorberende of geur vretende inlegzolen om vocht af te voeren en voetgeurtjes te voorkomen.

4. Hydrateer je lijf

Veel water drinken, vooral op warme dagen of tijdens het sporten, helpt om de lichaamstemperatuur te reguleren en de kans op zweten te verminderen.

5. Voetbad van zwarte thee

Heb je toch last van zweetvoeten, dan kan zwarte thee een effectieve manier zijn om het zweten te stoppen. Hiervoor neem je een voetbad met twee zakjes zwarte thee. Het looizuur in de thee sluiten de poriën in de huid en verminderen het zweten. Laat je voeten 20 minuten in het warme water bungelen. Herhaal deze behandeling dagelijks indien nodig.