Nachtelijk plassen: 5 tips om het te verminderen
Plassen, het lijkt zo vanzelfsprekend maar toch is dat het niet. Vooral nachtelijk plassen komt vaak voor en dat is zeer vervelend. Niemand komt ‘s nachts graag uit zijn warme bed om te plassen. Soms heeft het nachtelijk plassen een medische oorzaak zoals een blaasontsteking of onbehandelde diabetes. Ook een verstoord slaap-waakritme of het innemen van vochtafdrijvende medicijnen kan een oorzaak zijn. Maar vaak ligt het veel plassen ‘s nachts aan slechte gewoontes zoals teveel drinken of eten voor het slapengaan. Omdat we weten hoe vervelend dit is, geven we in dit artikel een aantal tips om het nachtelijk plassen te verminderen.
1. Nachtelijk plassen verminderen: drink minder voor het slapengaan
Moet je ‘s nachts veel plassen? Dan is de kans groot dat je teveel drinkt voor het slapengaan. Daarom is het belangrijk dat je overdag veel drinkt en minder in de uren voordat je naar bed gaat. Het is niet de bedoeling dat je niet meer drinkt, maar wel dat je eerder drinkt. Door ‘s avonds minder te drinken zal je er ‘s nachts niet zo snel uit moeten om te plassen. Vermijd ook alcohol en cafeïne houdende dranken voor het slapengaan. Alcohol zorgt ervoor dat je slaapritme ‘s nachts onderbroken wordt. Je wordt dan wakker en je denkt dat je moet plassen. Koffie of energiedranken maken je blaas overactief met als gevolg nachtelijk plassen.
2. Vermijd eten voor het slapengaan
Veel plassen in de nacht kan ook komen doordat je te laat eet. De spijsvertering stimuleert namelijk de urineproductie. Daarom kan je best niet (teveel) eten voordat je naar bed gaat. Veel plassen ‘s nachts kan ook komen doordat je te pikant eet. Pikante gerechten als avondeten kan je dus beter vermijden. Daarnaast is het verstandig om je zoutinname te beperken. Als je minder zout eet, zal je ook minder vaak plassen ‘s nachts. En wat ook fijn is om te weten: minder zout eten draagt bij aan een gezond hart!
3. Laat je testen op slaapapneu
In de nacht veel plassen kan veroorzaakt worden door snurken. Overmatig snurken hangt vaak samen met slaapapneu, een medische aandoening waarbij je tijdens je slaap stopt met ademhalen. Een ander symptoom van slaapapneu is dat je vaak licht wakker wordt na een adempauze, ook al ben je je hier niet bewust van. Deze onderbreking van je slaap kan ervoor zorgen dat je lichaam denkt dat je moet plassen. Zonder deze slaaponderbreking zou je misschien tot ‘s ochtends doorslapen.
4. Leg je benen omhoog
Hou je overdag veel vocht vast? Probeer dan om overdag met je benen omhoog te zitten, bijvoorbeeld op een kussen. Ook ‘s avonds doe je er goed aan om je benen omhoog te leggen. Zo kan je lichaam het vocht makkelijker mobiliseren. De kans is groot dat je het vocht dan uit plast voordat je naar bed gaat. Vanaf nu heb je dus het perfecte excuus voor een avondje languit op de bank! Als je ook last hebt van opgezwollen benen kan het helpen om steunkousen te dragen. Bespreek dit met je huisarts.
5. Train je bekkenbodemspieren
De vrouwen onder jullie doen er goed aan om jullie bekkenbodemspieren te trainen. Deze spieren zorgen zowel voor het ophouden van urine als het leegmaken van een volle blaas. Sommige vrouwen raken van hun nachtelijk plassen af door kegeloefeningen te doen. Met deze oefeningen kan je de bekkenbodemspieren verstevigen. Op internet kan je tal van kegeloefeningen vinden, zowel voor vrouwen als mannen!
Blijf je last hebben van nachtelijk plassen, ondanks het opvolgen van deze tips? Ga dan naar je huisarts. ‘s Nachts veel plassen kan ook een medische oorzaak hebben. Een tip is om in een boekje bij te houden hoe vaak je moet plassen, wanneer en hoeveel. Noteer ook wat je de avond ervoor hebt gedronken en gegeten. Deze informatie is handig voor je huisarts en zo kan hij of zij je sneller helpen!