gewoontes voor minder stress

Minstens twee uur per week in de natuur doorbrengen is goed voor je mentale gezondheid

Vroeger lag de focus bij onze fysieke gezondheid, maar anno 2020 weten we wel beter. Onze mentale gezondheid is minstens zo belangrijk. Gezond eten en proberen stress buiten de deur te houden is een goed begin. Ook een goed idee: minstens twee uur per week in de natuur zijn.

Twee uur is al genoeg

We weten al lange tijd dat het goed is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid om tijd buiten de deur door te brengen. En daarvoor hoef je niet uren door de natuur te wandelen. Het magische getal is twee uur. Minstens twee uur per week in de natuur doorbrengen is al genoeg om je mentale gesteldheid een handje te helpen, zo blijkt uit een enquête uitgevoerd door Monitor of Engagement with the Natural Environment onder 20.000 mensen.

Minder stress

Gewoontes voor minder stress kun je jezelf makkelijk aanleren. In de natuur wandelen is er één van. Probeer op vaste tijden even een ommetje te maken. Als je een hond hebt, is het niet zo moeilijk om ervoor te zorgen dat je twee uur per week doorbrengt in de buitenlucht. Kom je momenteel niet zoveel in de natuur? Probeer dan in het weekend tijd te maken voor een mooie boswandeling. Door te sporten – en daar valt lopen ook onder – maakt je lichaam het gelukshormoon endorfine aan, waardoor je je ook minder gestresst voelt. Zijn er niet meer gewoontes voor minder stress die je jezelf kunt aanleren? Jazeker, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat je bureau altijd is opgeruimd, waardoor je geen onnodige prikkels krijgt en door jezelf een gezonde dag- en nachtritme aan te meten.

boswandeling voor minder stress

Hardlopen

Je hoeft in de natuurlijk niet alleen maar te wandelen. Je kunt ook beginnen met hardlopen, wat er ook nog eens voor zorgt dat je een goede conditie opbouwt. Het kan op de lange termijn zelfs je knieën versterken, mits je het goed aanpakt. Bouw het hardlopen daarom rustig op en begin met een goede warming up van de spieren voordat je kilometers in de benen maakt. Begin met kleine stukken hardlopen – wellicht afgewisseld met stukjes wandelen – en kies een vast tijdstip waarop jij gaat rennen. Ga je binnenkort beginnen met hardlopen? Investeer dan bovendien in goede hardloopschoenen.