Wat niemand je vertelt als je begint met hardlopen

Het internet staat vol met tips en schema’s voor wie voor het eerst wil gaan hardlopen. Of je nu 25 of 65 bent, er is voor iedereen wel een beginners-schema te vinden. Natuurlijk zijn dat optimistische schema’s die je heel veel lekkere kilometers beloven. Voor je het weet loop je vijf kilometer achtereen en ben je niet meer te stoppen. Helemaal gelogen is dit niet, maar het is de halve waarheid. Er wordt ook heel veel niet verteld.

-Lekker vroeg is helemaal zo lekker niet

Bijvoorbeeld dat je het in het begin vervloeken kunt omdat je helemaal niet gewend bent om ’s morgens vroeg al in beweging te komen. Om zeven uur? Ja, vaak wordt aangeraden om vroeg op de ochtend een rondje te rennen zodat je fris en fit aan de dag kunt beginnen. 

Als je dat niet gewend bent dan kunnen die eerste paar keer vies tegenvallen. Eerst hijs je je kinderen in de kleren en geeft ze hun kinderrugzak mee. Daarna moet jij nog. Is dit het nou? Voelt helemaal niet zo lekker als beloofd is. En dat klopt ook. Je lijf en je kop moeten wennen aan die eerste stappen. Letterlijk en figuurlijk. De doorzetters komen er wel, maar makkelijk is het niet. 

-runners high, wanneer dan?

Er is veel over gezegd: de runners high. Als je maar ver genoeg en lang genoeg loopt, kom je in een euforische staat terecht. Stofjes in je lijf zorgen voor een heppie-de-peppie gevoel en je wilt nooit meer zonder. O ja? Wanneer gaan die stofjes dan werken? Na tien kilometer? Twintig? Of moet je er de marathon voor lopen? 

Eigenlijk is dat voor iedereen anders en sommige mensen ervaren het zo helemaal niet. Je bent weliswaar blij als je lekker loopt, maar om nou van ‘high’ te spreken. Laat je er dan ook niet gek door maken. Gewoon lekker lopen is goed genoeg. 

-Ga (niet per se) voor de beste (lees: duurste) schoenen

Onzin. Je moet de schoenen hebben die het beste bij jouw voeten en je lijf en je manier van lopen passen. Daar gaat vaak heel wat ge-experimenteer aan vooraf. Je probeert, verandert, en op een gegeven moment heb je jouw favoriete schoenen wel gevonden. Dan nog wil dat niet zeggen dat je nooit anders neemt. Het is iedere keer weer aanvoelen en passen en vooral lopen. 

Hardloopschoenen zijn zeker niet goedkoop, maar laat je geen ‘duurste’ paar aanpraten. Voel en pas gewoon wat lekker zit. Laat je wel goed informeren over de kwaliteit van de schoen, want daar zit verschil in. Dan maak je zelf de keuze. Verdiep je erin voordat je die nieuwe in je rugzak stopt. 

-Draag (soms!) een lange hardloopbroek, volgens de laatste mode

Leuk, en vooral doen. Maar weet dat je bij de buitentemperatuur gerust tien graden kunt optellen als je gaat hardlopen. Je hebt het dan ook binnen de kortste keren warm. En soms té warm. Veel hardlopers zweren bij de 10 graden regel. Is het onder de 10 dan gaat de lange broek aan. Alles daarboven betekent: rennen in een korte broek. En dat hoeft echt niet volgens de laatste mode. Trek aan wat lekker zit en waar je je vrij in voelt. Veel belangrijker dan de kleur of de snit.