4 tips om het koken leuker en makkelijker te maken!

Koken is niet iedereens favoriete hobby. Sommigen vinden koken nu eenmaal niet zo leuk, maar toch moet het wel gebeuren. Houd jij ook wel van lekker en gezond eten, maar vind je koken gewoon niets aan? Dan delen we hier graag een aantal tips, zodat koken voor jou ook makkelijk is en niet teveel moeite kost. Of je nu een keukenprinses bent of niet, de onderstaande tips zijn gewoon enorm handig

Tip 1: Maak een weekmenu
Plan van tevoren wat je wilt gaan eten, dus maak op een vaste dag in de week een weekmenu voor de volgende week. De ingrediënten kun je dan ook meteen noteren op een boodschappenlijst. Eenmaal per week (het grootste gedeelte van) de weekboodschappen doen bespaart niet alleen tijd, maar ook geld. Je hoeft op een doordeweekse (werk)dag namelijk niet meer te bedenken wat je die avond wilt gaan eten, om vervolgens ook nog die boodschappen te moeten doen.

Verder is het ook slim om grotere porties te koken en voor twee (of meerdere) dagen eten te hebben. Je kunt de restjes dan bewaren voor de volgende dag, later in de week eten of zelfs invriezen. Gerechten zoals lasagne kun je prima in een grote schaal maken en verdelen over meerdere dagen. 

Tip 2: Samen koken is gezellig!
Heb je kinderen? Dan is het niet alleen handig, maar ook gezellig om de kids ook mee te laten helpen met koken. Als kinderen van jongs af aan al leren koken, dan kunnen ze dat op een gegeven moment ook zelf. Verder is het ook een slimme manier om kinderen nieuwe dingen te leren eten, want ze zijn vaak eerder geneigd om iets te proeven als ze het zelf hebben klaargemaakt. Als je kind nog erg jong is, dan kun je ze simpele taakjes geven zoals groenten wassen of salades mengen. Daarna kun je de kinderen ingrediënten laten snijden of afwegen en als ze nog ouder zijn, dan mogen ze zelf aan het fornuis staan en helpen koken en bakken. Koken met kinderen zal gegarandeerd zorgen voor geknoei, maar dan kun je ze ook meteen leren dat schoonmaken en opruimen er ook gewoon bij hoort!

Tip 3: Kies voor gemak
Lekker eten hoeft echt niet moeilijk te zijn. Er zijn namelijk genoeg heerlijke gerechten die je binnen 30 minuten kunt klaarmaken. Je hoeft dus niet per se heel lang in de keuken te staan om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te toveren. Dit is vooral fijn op de dagen dat je moet werken, ’s avonds nog allerlei afspraken hebt en/of nog naar de sportschool wilt. Er zijn veel foodblogs die recepten hebben waar je niet meer dan 5 ingrediënten voor nodig hebt. Ideaal dus! 

Tip 4: Zo vind je makkelijk nieuwe recepten die bij je smaak passen
De Recepten Matchmaker van HelloFresh is enorm handig. Hier staan makkelijke recepten op en je kunt zoeken op basis van een bepaald ingrediënt, bijvoorbeeld pasta, vlees of vis. Vaak verval je in oude patronen en zo is het ook met koken: op een gegeven moment maak je steeds dezelfde gerechten en dan wordt je het langzaam een beetje zat. Als je dus even geen inspiratie hebt, dan kun je met de Recepten Matchmaker makkelijk een nieuw recept vinden. Het werkt heel makkelijk: de Recepten Matchmaker kun je zowel op je computer als op je tablet of telefoon raadplegen en vervolgens kies je uit het lijstje een ingrediënt uit waar je het meest zin in hebt. Je kunt kiezen uit rundvlees, kip, varkensvlees, vis, pasta, rijst, broccoli, tofu en halloumi. Vervolgens maak je de keuze of de maaltijd avontuurlijk (als je tijd en zin hebt om in de keuken te staan), licht, stevig, makkelijk en snel of kindvriendelijk moet zijn. Die laatste optie is dus uitermate geschikt als je van plan bent om met je kids te koken. Tenslotte kun je in de Recepten Matchmaker nog aangeven of er bepaalde dieetwensen zijn en kun je aanvinken dat het gerecht eiwitrijk, vezelrijk, glutenvrij en/of vegetarisch moet zijn. Uiteindelijk krijg je een aantal recepten voorgeschoteld die voldoen aan de voorwaarden die je zojuist hebt aangeklikt! Het is dus een superhandige tool en alle recepten zijn goed te volgen.

Hopelijk maken de bovenstaande tips het je een stuk makkelijker en aangenamer om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Heb jij nog meer goede tips om het koken leuker te maken? Laat het ons weten!