laseroogbehandeling

Hoe kan ik me voorbereiden op de laseroogbehandeling?

Het is niet meer dan normaal dat patiënten veel vragen hebben over een medische ingreep. Als u goed geïnformeerd bent door een ooglaser expert, kunt u gemakkelijk uw zenuwen kalmeren met betrekking tot een ooglaserbehandeling. Een goede hoeveelheid kennis helpt als voorbereiding om niet te opgewonden te raken of zich te veel zorgen te maken – vooral onnodige zorgen. We noemen een paar punten waar u nog op moet letten. 

Zorg er eerst voor dat je in goede handen bent. Heeft u gekozen voor een oogkliniek die al kan terugkijken op jarenlange ervaring – of beter nog, tientallen jaren ervaring? Hebben de behandelde chirurgen al enkele duizenden ogen behandeld? Zijn de oogartsen gespecialiseerd in refractiechirurgie? Dan heeft u een goede keuze gemaakt voor uw oogkliniek of uw behandelend arts.

Niet te vergeten het volgende aspect: Voel je je daar ook goed verzorgd? Vind je het team leuk? Voelt u zich op uw gemak in de sfeer die u daar aantreft? Dit zijn ook belangrijke punten. Negeer ze niet.

Het medisch vooronderzoek

Het medisch vooronderzoek is de basis voor het succesvolle oog laseren. Vergeet niet de instructies voor deze afspraak te volgen, bijvoorbeeld over het uitnemen van uw contactlenzen voor een bepaalde periode voor het consult. Patiënten zullen eerst een vragenlijst ontvangen op de dag van het vooronderzoek. Vul het zeer zorgvuldig in.

De ogen worden dan uitgebreid onderzocht en alle belangrijke parameters van het oog worden bepaald. Als de ogen individueel geschikt zijn voor een laserbehandeling, kan de arts de patiënt daarna groen licht geven voor een laserbehandeling en een geschikte behandelingsmethode aanbevelen: Dit kan zowel LASIK als PRK/LASEK zijn. Het educatief en consultatiegesprek met de arts moet zodanig zijn dat u alle vragen kunt stellen. Neem genoeg tijd voor deze afspraak, ongeveer 2 tot 3 uur.

Op de dag van de behandeling

De tijd is gekomen: Uw laserbehandeling staat op het punt te beginnen. Je bent toch wel een beetje opgewonden en onzeker, waar je op deze dag rekening mee moet houden. Hier zijn een paar tips:

  1. Zorg ervoor dat u de instructies van uw arts over het verwijderen van uw contactlenzen gedurende een bepaalde periode vóór de behandeling hebt opgevolgd.
  2. Neemt u regelmatig medicijnen? Heeft u uw arts geïnformeerd en met hem besproken of u deze op de dag van de behandeling kunt innemen?
  3. Vermijd op de dag van uw behandeling het gebruik van sterke geuren die alcohol bevatten, zoals haarlak, parfum en aftershave lotion.
  4. Je kunt eten wat je wilt, maar het is aan te raden om iets lichts te kiezen en je moet die dag geen alcohol drinken.
  5. Je krijgt een kalmerend middel om de opwinding tegen te gaan.
  6. De ogen worden dan verdoofd met speciale druppels.
  7. Plan om meer lichtgevoelig te zijn voor ongeveer 24 uur na de operatie.
  8. Heeft u een begeleider bij u op de dag van de operatie? Dit is aan te raden, zodat u na een korte rustperiode na de operatie met hen naar huis kunt lopen of gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.
  9. Vergeet niet dat u pas kunt rijden als de dokter hiervoor groen licht heeft gegeven bij een vervolgonderzoek.

Conclusie

Het is volkomen normaal om je angstig te voelen voor de laserbehandeling. Maar als je de procedure goed kent en voldoende kennis hebt opgedaan, kun je de correctie met vreugde tegemoet zien. Stel je voor dat je de volgende dag, als je wakker wordt, al een beter zicht hebt zonder bril of contactlenzen!