Hoe eet ik goedkoop én gezond? 6 gouden tips!
Gezond eten hoeft niet per se duur te zijn. Echter grijpen veel mensen eerder naar bewerkte, ongezonde voeding omdat het goedkoper is. Dit betekent dat ze veel vet en zout consumeren, en te weinig fruit en groenten. Om geld te besparen, geven wij je een aantal tips over hoe je gezond kunt eten zonder dat je dat zwaar voelt in je portemonnee.
1. Goedkoop en gezond eten: maak een boodschappenlijstje
Door een boodschappenlijstje te maken, voorkom je dat je je laat verleiden door producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Daarnaast moet je thuis op voorhand een kijkje nemen in de koelkast en voorraadkast, en weet je zeker dat je niets koopt wat je reeds in huis hebt. Met het geld dat je bespaart, kan je bijvoorbeeld je favoriete fruit kopen. Dus hup, maak een boodschappenlijstje en ga goedkoop en gezond boodschappen doen!
2. Maak een weekmenu
Nog beter is om een weekmenu samen te stellen waarop je precies vermeld welke maaltijd je op welke dag gaat klaarmaken. Koop voor de hele week boodschappen en stem dit op elkaar af. Heb je op maandag een salade met tomaat gegeten? Dan kan je de overige tomaten dinsdag in een tomatensaus verwerken.
Door alle restjes opnieuw te gebruiken, weet je zeker dat je geen beschimmelde broccoli moet weggooien omdat je hem niet op tijd hebt opgegeten. Op die manier zal je minder voedsel verspillen én kan je goedkoop en gezond eten.
3. Kook grote hoeveelheden
Ben je stoofpotjes of spaghettisaus aan het bereiden? Maak dan direct een grote hoeveelheid die je in porties verdeelt en in de diepvries stopt. Op lange termijn zal dit een stuk goedkoper uitkomen. Je hoeft immers niet iedere keer naar de winkel te lopen om nieuwe ingrediënten te kopen en je verbruikt maar één keer elektriciteit. Win-win!
4. Koop ingevroren fruit en groenten
Wanneer je slechts één keer per week naar de supermarkt gaat, is de kans groot dat sommige groenten op het eind van de week slap of beschimmeld zijn. Dit kan je voorkomen door ingevroren groenten te kopen die je op het eind van de week gebruikt. Je kunt deze tip overigens ook toepassen met diepvriesfruit. Het is een fabeltje dat diepvriesproducten ongezonder zijn. Stop dus gerust een voorraadje in je diepvries.
5. Ga naar de markt
Breng eens een bezoekje aan de markt want de prijzen zijn daar een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Vooral groenten, kruiden en zaadjes zijn goedkoper op de markt. Je kunt bijvoorbeeld goedkoop een grote zak pijnboompitten kopen waar je maanden mee kunt koken.
Nog een handige tip is om zoveel mogelijk te kopen aan het eind van de dag, vlak voor de marktkramers hun boeltje weer opruimen. Dan willen ze namelijk van hun laatste producten af en kan je interessante deals maken. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat fruit en groenten van op de markt meestal sneller vergaan, dus hou er rekening mee in je weekmenu en eet alles tijdig op.
6. Eet minder (of geen) vlees en vis
Wanneer je naar je kassaticket kijkt, dan zal je zien dat vlees en vis de duurste voedingsmiddelen zijn. Je kunt dus heel wat geld besparen door meerdere keren per week vegetarische maaltijden klaar te maken. Zo denk je ook aan de dieren en draag je je steentje bij aan het milieu!
Lees ook: Vegetariër worden of minder vlees eten? Start nu met deze tips