3-daags detox dieet: heeft je lichaam echt een reiniging nodig?

“Detox” is een populair modewoord in de dieetwereld. Als je je moe of traag hebt gevoeld of onverklaarbare gewichtstoename hebt ervaren, heeft iemand je misschien aangeraden om te gaan reinigen om de gifstoffen in je lichaam kwijt te raken.

Maar voordat je aan een detox kuur 3 dagen begint, moet je weten of het werkt. Het belangrijkste is dat je moet weten of het veilig is om drie dagen zonder voedsel te gaan.

Hier is de waarheid over dit dieet volgens de wetenschap.

Wat is het 3-daagse detox dieet?

Dit is een aangepast vasten waarbij je drie dagen alleen vloeistoffen drinkt. Over het algemeen wordt verondersteld dat u gedurende deze tijd fruit- en groentesappen consumeert. Bij sommige 3-daagse detox-dieet plannen kunt u ook gezonde smoothies consumeren die zijn gemaakt van een combinatie van “ontgiftende” ingrediënten.

Hoewel de driedaagse versie helemaal in het teken staat van juicen, zijn er verschillende variaties op dit dieet, afhankelijk van hoe lang het duurt. Sommige duren tot een maand en kunnen betrekking hebben op:

  • Een korte periode vasten;
  • Alleen fruit en groenten consumeren;
  • Tarwe en zuivelproducten schrappen;
  • Een beperkt aantal voedingsmiddelen consumeren;
  • Vermijd cafeïne en alcohol.

Het idee achter dit dieet is dat je periodiek het “giftige afval” uit je lichaam moet verwijderen om gezond te blijven. In het bijzonder zou je in de verleiding kunnen komen om te ontgiften nadat je je te veel hebt toegegeven tijdens de feestdagen en speciale gelegenheden.

Voorstanders van de reiniging beweren dat het helpt een opgeblazen gevoel, ontsteking, vermoeidheid en waterretentie te verminderen. Degenen die het doen, zullen vaak snel gewichtsverlies ervaren omdat ze gedurende drie dagen minder calorieën dan normaal consumeren. Sommigen van hen kunnen zelfs voordelen vertonen, zoals verhoogde energieniveaus en betere slaappatronen. Men denkt dat deze worden veroorzaakt door een toename van voedingsstoffen uit het persen van fruit en groenten, samen met het vrijkomen van gifstoffen die zijn opgeslagen in vetcellen.

Hoe kun je een 3-daags detox-dieet uitvoeren om af te vallen?

Er zijn veel versies van het detox dieet. U kunt de ene boven de andere verkiezen vanwege dieetbeperkingen of ingrediënten voorkeuren. Hier is een voorbeeld van een driedaags detoxplan met dank aan Veganieuws.

Schrap de komende drie dagen alle snoep, alcohol, frisdrank en bewerkte voedingsmiddelen uit je dieet. Je vermijdt ook granen, gluten en dierlijke producten. Vervang ze door groene sappen, smoothies of plantaardige maaltijden. De enige aanbevolen zoetstof is vloeibare stevia, die natuurlijk is en geen glycemische impact heeft. Blijf goed gehydrateerd door veel water te drinken.

Je begint je dag met een probiotisch supplement op een lege maag met een glas water. Dit is ontworpen om de spijsvertering te bevorderen en goede darmbacteriën aan te vullen. Je krijgt ook een glas citroensap voor de spijsvertering.

Dan volg je dit maaltijdplan:

  • Ontbijt – Groen sap (zelfgemaakt of in de winkel gekochte sap kuur)
  • Lunch – Voedingsrijke groene smoothie (zelfgemaakt)
  • Snack – 1 kop rauwe groenten (plakken komkommer, selderij, paprika of wortelen) of een halve avocado gepureerd met zout en citroen
  • Diner – Groene salade, gebakken zoete aardappel en geroosterde broccoli.

Heeft je lichaam een ​​detox nodig?

Ja, je lichaam moet ontgiften. Je lichaam verzamelt potentieel schadelijke deeltjes uit voedsel en het milieu. Deze omvatten organische verontreinigende stoffen die aanwezig zijn in voedsel, bodem en water. Onderzoek heeft aangetoond dat deze verontreinigende stoffen chronische ontstekingen, oxidatieve stress en een verhoogd risico op sterfte kunnen veroorzaken.

Je lichaam heeft echter geen 3-daags detox dieet nodig. Zolang uw organen correct functioneren, is uw lichaam in staat om onnodige ingrediënten en bijproducten te filteren en te verwijderen.