baan in de gezondheidszorg

Interesse in een baan in de gezondheidszorg? Hier all ins en outs!

Uit recent onderzoek is gebleken dat door de pandemie meer mensen dan voorheen geïnteresseerd raakten in een baan in de gezondheidszorg. Deels is dit omdat mensen uit bepaalde beroepsgroepen, zoals de horeca en entertainment, op zoek moesten naar een andere manier van geld verdienen, maar ook omdat meer mensen open staan voor het vak. We zien dan ook een toename in bijvoorbeeld het aantal bezoekers op een site als Nursestation. Hieruit kun je ook afleiden dat de interesse hier is gegroeid, omdat veel mensen met vragen komen op het platform voor zorgverleners.

Een loopbaan in de gezondheidszorg kan een bevredigende keuze zijn voor mensen die graag anderen helpen en geïnteresseerd zijn in wetenschap, technologie en geneeskunde. Maar hoewel er veel vraag is naar deze banen, brengen ze ook veel stress met zich mee. Burn-out is een risico dat niet te onderschatten valt. Overweeg voordat je voor een carrière in de gezondheidszorg kiest, of dit soort banen goed passen bij jouw karakter en ervaringen. Met veel mogelijkheden om uit te kiezen, kun je je richten op het gebied van zorg en de functie die het beste bij je past.

Voordelen van een loopbaan in de gezondheidszorg

Een carrière in de zorg biedt veel voordelen. Door de vergrijzende samenleving zijn de vooruitzichten voor banen op dit gebied zeer goed. Men voorspelt dat de werkgelegenheid in de gezondheidszorg tussen 2020 en 2030 met 16% zal groeien, wat veel sneller is dan gemiddeld. Dit betekent ook dat de salarissen in het veld vaak hoger zijn dan gemiddeld.

Een carrière in de gezondheidszorg is niet beperkt tot het zijn van een arts of verpleegkundige. Er is een enorme verscheidenheid aan banen in de gezondheidszorg te vinden, van atletiektrainer tot apotheker tot veterinair technicus, om nog maar te zwijgen van ondersteunende functies op gebieden zoals financiën, onderhoud, onderzoek of communicatie.

In de zorg heb je de mogelijkheid om je te specialiseren in een vakgebied dat voor jou interessant is. Maar het gaat allemaal om het helpen van mensen, wat het werk uiteindelijk bevredigend maakt. 

De diploma’s en training die nodig zijn voor verschillende banen in de gezondheidszorg, kunnen variëren van een middelbare schooldiploma tot een medische graad plus geavanceerde specialisatie. Arts of verpleegkundige op hoog niveau zijn, kan een aanzienlijke investering van tijd en geld zijn. Denk bij het overwegen van een carrière in de gezondheidszorg na over hoe je deze kunt financieren en tijd vrij kunt maken voor de opleiding. Als een medische graad niet haalbaar is, overweeg dan alternatieven zoals een arts-assistent of verpleegkundig specialist. Onderwijs vereisten voor banen in de gezondheidszorg variëren aanzienlijk!

Met een secundair of een gelijkwaardig diploma zou je een thuishulpverlener, opticien, apothekersassistent, psychiatrisch medewerker, dierenartsassistent of verzorger van laboratoriumdieren kunnen worden. Met een post secundair opleidingscertificaat kun je je kwalificeren als mondhygiënist, medisch nood technicus, medisch echografist, cardiovasculair technoloog, gediplomeerd praktijkverpleegkundige, massagetherapeut, medisch assistent, medisch dossier specialist, etc.

Elke gezondheids carrière vereist verschillende vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken. Er zijn echter een paar gemeenschappelijke kenmerken. De meeste functies vereisen goede interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden, een bepaald niveau van technische of wiskundige capaciteiten en een sterke arbeidsethos.

Bovendien brengen de meeste carrières in de gezondheidszorg veel verantwoordelijkheid met zich mee. Het welzijn van de patiënten, en zelfs hun leven, kan afhangen van de kwaliteit van jouw werk. Als je het leuk vindt om nieuwe dingen te leren, dan komt dat jou als zorgprofessional goed van pas. De gezondheidszorg verandert voortdurend met de ontwikkeling van nieuwe technologie, geavanceerde procedures, opkomende behandelingen en zelfs nieuwe ziekten!