dit kun je het beste doen tegen hooikoorts

Wat kun je het beste doen bij hooikoorts weer?

Zodra de lente begint en de bloesems aan de bomen verschijnen, voel je het aan je ogen, je neus en je keel. Daar is de hooikoorts weer! Jammer genoeg kan je geen hooikoorts voorkomen, maar je kunt de klachten wel verzachten. De volgende tips kan je het beste toepassen bij hooikoorts weer.

1. Slik op tijd een hooikoortsproduct

De meeste mensen nemen pas een hooikoortsproduct in als het hooikoortsseizoen is begonnen. Echter kan je beter eerder beginnen, zodra de eerste symptomen ontstaan. De bloeitijd is meestal van februari tot en met eind september of oktober. Dit wil zeggen dat het hooikoortsseizoen maar liefst tot wel negen à tien maanden kan duren. Om hooikoorts klachten te verzachten, gebruik je het beste voor februari al een hooikoortsproduct.

Oogdruppels 10 ml
Oogdruppels 10 ml
Weleda Ogentroost oogdruppels
Weleda Ogentroost oogdruppels
Prevalin Direct Kids
Prevalin Direct Kids

2. Houd je huis schoon

In de lente en zomer is het heerlijk om de ramen en deuren wijd open te zetten. Houd er dan wel rekening mee dat het stuifmeel ook naar binnenvliegt. Speciale horren kunnen reeds een groot deel van de pollen tegenhouden. Daarnaast doe je er goed aan om je huis regelmatig te stofzuigen en te dweilen. Vergeet hierbij ook zeker niet de gordijnen, de bank en de kussens. Stuifmeel plakt namelijk graag aan stof en dat wil je uiteraard voorkomen.

3. Droog je was binnen

Zodra het buiten mooi weer is, zijn veel mensen geneigd om hun was buiten te laten drogen. Op zich is dit een prima idee, maar niet als je hooikoorts hebt. Stuifmeel plakt graag aan stof dus ook aan de stof van je kleding. De schone was aan de lijn is hierdoor als het ware een prooi voor alle pollen in de lucht. Daarom kan je beter je was binnen drogen tijdens het hooikoortsseizoen.

4. Vermijd het platteland

In dorpen en op het platteland is de concentratie pollen een stuk hoger dan in de stad. Het is begrijpelijk dat je met zonnig weer graag de natuur in wilt gaan, maar op dagen dat de concentratie pollen erg hoog is, kan je beter een dagje naar de stad gaan.

Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts?

5. Draag een zonnebril

Een zonnebril zorgt ervoor dat pollen minder snel in je ogen terecht kunnen komen. Let er dus op dat je altijd een zonnebril bij de hand hebt tijdens het hooikoortsseizoen. Tegenwoordig zijn er tal van mooie zonnebrillen verkrijgbaar waardoor je er ook nog eens modieus uitziet. Geen straf, toch?

6. Ga ‘s ochtends naar buiten (om te sporten)

‘s Ochtends is het beste moment om naar buiten te gaan. Of na een regenbui, want dan is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Later op de dag neemt de concentratie stuifmeel alleen maar toe omdat de wind dan dikwijls gaat liggen. Dit heeft als gevolg dat het stuifmeel uit de hogere luchtlagen weer naar beneden komt.

7. Wrijf niet in je ogen

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer zo min mogelijk in je ogen te wrijven. Wanneer je dit wél doet, wordt het stuifmeel dat je ogen prikkelt zo alleen maar verder verspreid. Het beste is om je ogen met een washandje schoon te maken of oogdruppels te gebruiken. Oogdruppels helpen goed bij een jeukend en branderig gevoel. 

Wat kun je het beste doen bij hooikoorts weer?

8. Sluit je dag af in de badkamer

We zeiden het eerder al: stuifmeel hecht zich vast aan je kleren en haren. Daarom is het aangeraden om je haar voor het slapengaan te wassen, of kam het in ieder geval goed uit om de meeste pollen te verwijderen. Op die manier voorkom je dat er pollen op je kussen terechtkomen. Kleed je tenslotte ook om in de badkamer om te voorkomen dat er pollen in je slaapkamer terechtkomen. Het is misschien een kleine aanpassing, maar wel eentje met een groots effect!