Vitaliteit en hooikoorts

Naar schatting lijdt zo’n 15% van de Nederlanders aan hooikoorts. Een op de zes a zeven mensen ervaart dus nare klachten als tranende ogen, een verstopte neus en niezen tijdens het hooikoortsseizoen. Wat is hooikoorts eigenlijk? Welke impact heeft deze aandoening op je vitaliteit? En wat kun je doen om je klachten te verlichten?

Hooikoorts is een allergische reactie

Bij mensen die hooikoorts hebben, treedt er een allergische reactie op na het inademen van stuifmeelkorrels die afkomstig zijn van bepaalde grassoorten en pollen. Dit is ook de reden waardoor deze aandoening zich voornamelijk gedurende de zomermaanden manifesteert. Sommige mensen hebben hooikoorts gerelateerde klachten tijdens de lente of herfst. Tijdens de lente zijn voornamelijk bomen, waaronder de hazelaar en de berk, de boosdoeners. In de herfst zijn kruiden vaak de oorzaak van een dergelijke allergische reactie. Ook spelen de weersomstandigheden een rol in de heftigheid van de allergie. Wanneer het geregend heeft, zal de hoeveelheid stuifmeel in de lucht aanzienlijk verminderen en daarmee de klachten ook.

Welke impact heeft hooikoorts op je vitaliteit?

Mensen die last hebben van hooikoorts kunnen zich ontzettend lamlendig en allesbehalve fit voelen. Klachten als benauwdheid, kriebelhoest en hoofdpijn komen vaak voor. Pollenallergie is een aanslag op je energieniveau en op je immuunsysteem. Je kunt je voorstellen dat je kwaliteit van leven er flink onder kan lijden wanneer je deze klachten gedurende meerdere maanden aaneengesloten ervaart. Hooikoorts is helaas niet te genezen en aan stuifmeel kun je niet ontkomen. Er zijn wel een aantal middelen dat je kunt gebruiken om je klachten te verlichten. Een voorbeeld hiervan zijn oogdruppels hooikoorts, die klachten als jeukende en tranende ogen zullen doen afnemen. Een neusspray voor hooikoorts zal er bij een neusverstopping voor zorgen dat je vrijer kunt ademen.

Wat kun zelf doen om je hooikoorts te verlichten?

Naast het gebruik van middelen als oogdruppels en neusspray hooikoorts, kun je het jezelf iets comfortabeler maken door te douchen voordat je naar bed gaat. Je spoelt de pollen dan van je af en ademt deze dan minder in gedurende de nacht. Ook is het verstandig om je kleding niet buiten te drogen te hangen, zodat er geen pollen in je kleding terechtkomen. Je kunt je ogen wat extra bescherming bieden door een zonnebril te dragen, ook op momenten dat de zon niet fel schijnt. Het is aan te raden om het rustig aan te doen als je erg last hebt van hooikoorts. Het best vermijd je grote inspanningen, zeker wanneer het al benauwd hebt. Mochten de klachten erger worden en zich niet beperken tot bijvoorbeeld branderige ogen en een loopneus? Neem dan contact op met je huisarts. Wellicht kan hij recept een uitschrijven voor antihistaminica, zodat je het pollenseizoen wat prettiger doorkomt.