redenen om vaker watermeloen te eten

7 redenen om vaker watermeloen te eten

Watermeloen, in de zomer kan je er niet naast kijken in de supermarkt. Deze vrucht ziet er prachtig uit en is heel gezond voor je. Watermeloen bevat maar liefst 92 procent water en is dus ontzettend hydraterend. Je mag gerust een flinke hoeveelheid watermeloen eten, want deze vrucht is van nature vetarm. Bovendien bevat de meloen veel vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Ben je nog niet helemaal overtuigd? In deze blogpost lees je zeven redenen om vaker watermeloen te eten!

1. Watermeloen is een natuurlijke vetverbrander

Watermeloen bestaat grotendeels uit vruchtensuikers en water met vezels. Per honderd gram krijg je slechts zo’n dertig calorieën binnen, wat dus heel weinig is. Daarnaast bevat de vrucht citrulline, een stof die vetophopingen kan verminderen. Wil je graag afvallen in de zomer? Eet dan regelmatig een sappig stuk watermeloen!

2. Watermeloen is goed voor je hart en bloedvaten

Deze vrucht bevat ook lycopeen, een belangrijke voedingsstof voor je hart en bloedvaten. Uit onderzoek is reeds gebleken dat het regelmatig eten van watermeloen je bloeddruk verlaagt en dat het de doorbloeding stimuleert. Eet je graag tomaten? Dat komt goed uit want deze rode vruchten zitten ook boordevol lycopeen. 

7 redenen om vaker watermeloen te eten

3. Ontstekingsremmend

Nog één van de redenen om vaker watermeloen te eten, is vanwege de ontstekingsremmende werking. De meloen is namelijk rijk aan fenolen zoals flavonoïden en carotenoïden, die bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het neutraliseren van schadelijke, vrije radicalen. Kies wel altijd voor een rijpe meloen want die is rijker aan gunstige fenolen. Je herkent een rijpe watermeloen aan de donkergroene schil.

4. Goed voor je spieren en zenuwen

De meloen is ook rijk aan kalium, wat essentieel is voor een goede werking van je spieren en zenuwen. Kalium bepaalt onder andere hoe dikwijls je spieren samentrekken en het bevordert de zenuwprikkels in je lichaam.

5. Goed voor je nieren

Wellicht heb je het al gemerkt dat je van watermeloen vaker moet plassen. Dat is niet zo vreemd als je weet dat deze vrucht zo’n 92 procent water bevat. Maar naast het hoge watergehalte bevat de meloen ook het natuurlijk diureticum, een vochtafdrijvend middel. Echter overbelast het je nieren niet. Integendeel: de meloen ondersteunt je lever in het afvoeren van afvalstoffen zodat je nieren worden gespaard.

waarom watermeloen gezond is

6. Sterk immuunsysteem

Je verwacht het misschien niet, maar deze meloen bevat ook veel vitamine C. Dit is een uitstekende vitamine voor de ondersteuning van je immuunsysteem. Daarnaast helpt deze vitamine de vrije radicalen die celschade veroorzaken, te bestrijden. Vitamine C is ook goed om wondjes te genezen en om de collageenproductie een boost te geven. Hallo, stralende huid!

7. Goed voor je ogen

Tenslotte is watermeloen een fantastische bron van bèta-caroteen, die in je lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Deze vitamine is heel goed voor je ogen. Ze ondersteunt de pigmenten in je netvlies en beschermt je ogen tegen veroudering en nachtblindheid. Bovendien draagt vitamine A bij aan het onderhouden van een gezonde huid, botten, tanden en slijmvliezen. Kortom: een heleboel gezondheidsvoordelen dus!

Zo, dit zijn zeven redenen om vaker watermeloen te eten. Maar wat kan je er allemaal mee doen? Deze vrucht is lekker in drankjes, salades en desserts. Wat dacht je bijvoorbeeld van een watermeloen fetasalade of een gazpacho van watermeloen met risotto en basilicum? Een watermeloen ijsje is in de zomer natuurlijk ook heel lekker. Op internet vind je tal van lekkere recepten!