Winterdip of winterdepressie wat is het verschil

Winterdip en winterdepressie: wat is het verschil?

Het is weer de tijd van het jaar: de temperaturen dalen, het wordt sneller donker en de lucht wordt steeds grijzer. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel mensen bij deze seizoen overgang last krijgen van een winterdip. Dit is natuurlijk erg vervelend, zeker wanneer de klachten langer aanhouden dan je had verwacht. In het laatste geval spreekt men niet meer van een winterdip, maar wel van een winterdepressie. Wat is het verschil tussen een winterdip en winterdepressie? En hoe kom je erachter waar jij last van hebt? Je leest het in dit artikel!

Hoe weet je of je een winterdip hebt?

Ben je dikwijls somber, heb je het gevoel dat je de hele dag moe bent en heb je geen zin om iets te ondernemen? Dan is de kans groot dat je een winterdip hebt. Omdat je humeur allesbepalend is voor je lichamelijke en emotionele welbevinden, zal je je tijdens een winterdip alleen maar ellendiger voelen. Veel mensen voelen het zelfs aankomen. Zodra het buiten kouder en donkerder wordt, slaat hun humeur ineens om. 

Ondanks dat een winterdip heel vervelend is, hoef je je hier eigenlijk geen zorgen over te maken. Vrijwel iedereen heeft wel eens last van een winter dip. Bij een winter dip heb je vooral last van somberheid, vermoeidheid en je niet uitgerust voelen. Bij een winterdepressie is er toch meer aan de hand. 

Winterdip en winterdepressie wat is het verschil

Lees ook: Expert tips; hoe voorkom ik een winterdip? 

Hoe voelt een winterdepressie?

Een winterdepressie is een stuk heftiger dan een winterdip. Als jij de symptomen van een winterdip ervaart en deze lang blijven aanhouden (meestal twee seizoenen), dan is de kans groot dat je een winterdepressie hebt. Tijdens een winterdepressie heb je langer dan twee weken, bijna iedere dag, last van de symptomen die bij een depressie horen. Denk aan somberheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en minder zin hebben in het leven. Opvallend is dat een winterdepressie in het najaar optreedt en vanzelf weer verdwijnt in het voorjaar. 

Wat is het verschil tussen een winterdepressie en een gewone depressie? Tijdens een winterdepressie kunnen mensen juist heel lang slapen, terwijl mensen met een gewone depressie dit niet kunnen. Bovendien hebben mensen met een winterdepressie veel zin in (ongezond) eten.

Wat is de oorzaak?

De grootste oorzaak van een winterdip of winterdepressie is zonlicht. Of beter gezegd: door een gebrek aan zonlicht, omdat het buiten al vroeg donker wordt. Dit heeft als gevolg dat je biologische klok van slag raakt en je lichaam meer melatonine aanmaakt, wat ervoor zorgt dat je sneller vermoeid bent. 

Winterdip en winterdepressie

Wat doen tegen winter dip en winterdepressie? Iets wat zeker kan helpen is lichttherapie. Je zit dan ongeveer tien minuten per dag voor een daglichtlamp waardoor je lichaam minder melatonine aanmaakt. Hierdoor ga je je een stuk energieker voelen en verminder je de kans op een dip of winterdepressie.

Bolt Electronics Premium Lichttherapielamp
Bolt Electronics Premium Lichttherapielamp
Beurer TL30 daglichtlamp
Beurer TL30 daglichtlamp
LIROMA Daglichtlamp
LIROMA Daglichtlamp
Daglichtlamp Lichttherapie Daylight Lamp
Daglichtlamp Lichttherapie Daylight Lamp
Beurer TL50 - Daglichtlamp
Beurer TL50 daglichtlamp

Kan je depressief worden van vitamine D tekort?

Jazeker. Naast het gebruik van een daglichtlamp doe je er dus ook goed aan om extra vitamine D te slikken in het najaar. Een tekort aan vitamine D zorgt ervoor dat het serotonine gehalte in de hersenen wordt verlaagd, wat kan leiden tot depressie. Dit effect is het sterkst bij ouderen, maar ook jongere mensen kunnen hier last van hebben. Neem dus een vitamine D supplement en zet wat vaker vette vis (bv. zalm) op het menu om een vitamine D tekort te voorkomen.

Lucovitaal Vitamine D3
Lucovitaal Vitamine D3
Vitamine D3 1000IE 180 caps
Vitamine D3 1000IE 180 caps
Svensson Vitamine D
Svensson – Vitamine D
Metagenics Vit.d 2000iu
Metagenics Vit.d 2000iu
Davitamon Vitamine D³
Davitamon Vitamine D³