dit kun je het beste doen tegen wratten

Wat kun je het beste doen tegen wratten?

De kans is groot dat je kind ooit al wratten op zijn voeten of handen heeft gehad. Of misschien heb je er zelf wel last van. Wratten zijn erg vervelend en dikwijls best hardnekkig. In dit artikel beantwoorden we de volgende vragen. Wat zijn wratjes? Waardoor krijg je een wrat? Wat kun je het beste doen tegen wratten? En hoe voorkom je ze? 

Wat zijn wratjes? 

Wratjes zijn huidinfecties die worden veroorzaakt door een virus: het humaan papillomavirus (HPV). Door dit virus gaan de huidcellen abnormaal snel groeien en ontstaat er een ‘bloemkoolachtige’ verdikking op de huid. Wratjes komen meestal voor op de voeten, handen, knieën, ellebogen en het gezicht, maar eigenlijk kunnen ze op ieder lichaamsdeel tevoorschijn komen. 

Omdat een wrat zelf eelt kan aanmaken, kan ze als een soort eksteroog in de huid drukken. Dit heeft als gevolg dat wratjes niet alleen cosmetisch storend zijn, maar dikwijls ook pijnlijk zijn. Vooral wratten op de voeten kunnen zeer pijnlijk aanvoelen tijdens het wandelen.

Waardoor krijg je een wrat?

Aangezien wratjes veroorzaakt worden door een virus, zijn ze besmettelijk bij rechtstreeks huidcontact. Vooral mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder om een wrat te krijgen. Ook als er kleine wondjes aan het huidoppervlak zijn of als de huid een beetje verweekt is, is de kans op besmetting groter. De wratjes kunnen dan uitbreiden tot een groepje of zich elders op het lichaam verspreiden.

Wat kun je doen tegen wratten

Wratjes gedijen goed in een vochtige, warme omgeving, waardoor plekken zoals vloeren in zwembaden, douches en kleedkamers extra gevaarlijk zijn om besmet te raken. Dit gebeurt wanneer een andere persoon met het virus net nog op dezelfde plek was.

Hoe kan je wratten voorkomen?

Veel mensen zijn drager van het virus maar niet iedereen krijgt er wratjes van. Om de kans op besmetting te voorkomen, kan je een aantal tips toepassen. 

Zo is het verstandig om altijd schoenen of slippers te dragen in zwembaden, openbare douches of in sportzalen. Ben je op een plaats geweest waar je mogelijk in contact kwam met het virus? Was je huid dan zo goed mogelijk. Droog je handen en voeten ook altijd goed af en vergeet hierbij niet de plekken tussen je tenen. Gebruik altijd je eigen handdoeken en was ze op een hoge temperatuur, bij voorkeur op zestig graden of hoger. Heb je zelf wratjes? Blijf er dan af want door eraan te krabben, kunnen er nog meer ontstaan.

Wat kun je het beste doen tegen wratten?

Wratten zijn niet gevaarlijk. Als ze niet pijnlijk, hinderlijk of cosmetisch storend zijn, hoef je ze niet te behandelen. Meestal verdwijnen ze binnen de twee jaar vanzelf. Wanneer een wrat van vorm verandert, pijn doet, begint te jeuken of gaat bloeden, neem je best contact op met je huisarts of dermatoloog. Wil je toch wratten verwijderen? Wratten behandelen is mogelijk op de volgende manieren.

dit kun je doen tegen wratten

1. Wratten verwijderen met salicylzuur

Het beste middel tegen wratten is salicylzuur. Speciale zalven of vloeistoffen op basis van dit middel maken de huid week en versnellen de celvernieuwing waardoor de wrat verdwijnt. Je kunt deze zalf zelf thuis aanbrengen, maar voor gevoelige plekken zoals bijvoorbeeld je oogleden ga je beter bij een arts langs.

2. Wratten bevriezen met vloeibare stikstof

Door de wratten aan te stippen met een vloeibare stikstof van – 170 graden wordt het weefsel vernietigd. De nadelen van deze behandeling zijn dat het meerdere keren moet worden herhaald en dat het dikwijls pijnlijk is. Pijn na bevriezing wratten komt vaak voor, aangezien de plek van de wrat bevroren werd en ze daarna als een brandwonde aanvoelt. Echter blijven er meestal geen littekens achter.

Wat kun je het beste doen tegen wratten

3. Wratjes wegbranden of laseren

De wrat wegbranden is een agressieve manier. Het wordt ook met een laser uitgevoerd waardoor het een dure techniek is. En dat terwijl de resultaten niet beter zijn als bij de bevriezing en de kans op littekens juist groter is. Daarnaast kan de behandeling ook erg pijnlijk zijn en neemt de genezing een aantal weken in beslag. Daarom worden eerst andere methoden aangeraden. 

4. Wrat wegsnijden

Tenslotte kan de arts een wrat wegsnijden, maar deze methode garandeert niet dat het virus helemaal weg is. Ook kunnen er littekens ontstaan en blijft de plaats een tijdje pijnlijk. Om die redenen wordt deze methode dan ook niet snel aangeraden.

Een wrat is dus niet gevaarlijk en hoeft niet worden verwijderd. Tenzij ze esthetisch stoort of pijnlijk is. In dat geval kan je de wrat behandelen met salicylzuur of bevriezen met vloeibare stikstof. Voor beide behandelingen kan je bij de huisarts of dermatoloog terecht.