hoe ontstaan gele nagels

Waar komen gele nagels vandaan?

Wat betekent het als je nagels geel worden? Dikwijls hoef je je geen zorgen te maken als je gele nagels hebt. Soms kan het echter wel zo zijn dat je lichaam je iets duidelijk wil maken. Gele nagels kunnen diverse oorzaken hebben, van roken, diabetes tot schimmel in je nagels. Wij zetten hieronder de verschillende oorzaken van gele nagels op een rijtje.

1. Gele nagels door roken

Telkens dat je een sigaret vasthoudt en oprookt, komen er nicotine en teer langs je nagels en vingers. Dit zorgt ervoor dat je nagels na een tijdje geel worden. Hetzelfde gebeurt overigens met je tanden: bij mensen die lang roken zijn de tanden dikwijls vergeeld. Waarschijnlijk vind je het niet fijn om te horen, maar in dit geval is stoppen met roken de enige oplossing voor gele nagels.

2. Veel met je handen werken

Werk je veel met je handen? Dan kunnen je nagels geel worden door onycholyse. Bij dit proces komen je nagels een beetje los waardoor er ruimte vrijkomt tussen je nagelbed en je nagels. Dit kan ervoor zorgen dat je nagels geel lijken. Gelukkig kan je dit probleem makkelijk voorkomen door handschoenen te dragen als je met je handen gaat werken.

3. Diabetes of geelzucht

Bij mensen met diabetes komen gele nagels veel voor. De afbraak van suiker heeft namelijk effect op het eiwit van je nagels, waardoor je nagels geel worden. Jammer genoeg kan je hier niets aan doen, behalve zo goed mogelijk op je suikerinname letten en minder suiker eten

gele nagels

Naast diabetes kan ook geelzucht ervoor zorgen dat je nagels geel worden. Geelzucht wordt veroorzaakt door een teveel aan bilirubine in je bloed. Bilirubine is de afvalstof die ontstaat wanneer je lichaam de rode bloedkleurstof afbreekt uit rode bloedcellen. Het heeft een intens gele kleur en een teveel aan deze stof kan ervoor zorgen dat je nagels, maar ook je huid en oogwit geel worden. Wanneer je een vermoeden hebt dat je gele nagels hierdoor veroorzaakt worden, doe je er goed aan om direct contact op te nemen met je huisarts.

4. Schimmelnagels

Waar komen gele nagels vandaan? Naast bovenstaande oorzaken kan het ook zijn dat er een schimmel in je nagels is gekropen. Je kunt nagelschimmel herkennen aan de brokkelige structuur. Je nagels worden er niet alleen geel van, maar kunnen op de duur ook los komen. Droog je handen en voeten daarom altijd goed af als ze nat zijn geweest, om op die manier schimmel te voorkomen. Goed om te weten is dat er verschillende behandelingen voor schimmelnagels bestaan. Bespreek dit wel altijd met je huisarts vooraleer je met een behandeling start.

5. Nagellak dragen

Tenslotte kunnen donkere kleuren nagellak ervoor zorgen dat je nagels geel kleuren. Het pigment van die nagellak trekt namelijk in je nagels, waarbij de kleurstof keratine in je nagels mengt en er een gele gloed te zien is. Door een basecoat onder de gekleurde nagellak aan te brengen, kan je deze gele gloed tegengaan. Bovendien zal je nagellak langer blijven zitten wanneer je eerst een basislaag aanbrengt. Win-win!

Waar komen gele nagels vandaan

Zo, dit zijn verschillende oorzaken van gele nagels. Als je last hebt van schimmelnagels, of een vermoeden hebt dat je geelzucht of diabetes hebt, is het verstandig om je huisarts te raadplegen voor een verdere behandeling.