Met deze tips kan je een jetlag voorkomen
Een vakantie naar een verre bestemming mag dan geweldig zijn, maar die jetlag is toch minder leuk. Vlieg je binnenkort naar Amerika, Thailand of Australië? Dan bestaat de kans dat je een jetlag zal hebben. Helaas kunnen we de vlucht niet minder kort maken, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om een jetlag te voorkomen of alvast te verminderen. Wij zetten ze op een rijtje voor je!
Wat is een jetlag?
Laten we beginnen bij het begin, want wat is een jetlag precies? Kort gezegd is een jetlag een tijdelijk slaapprobleem dat kan ontstaan bij mensen die door meerdere tijdzones reizen (vliegen). Je biologische klok registreert wanneer je moet slapen aan de hand van je lichaamstemperatuur en hormonen, die op hun beurt reageren op daglicht. Wanneer je van Amerika naar Europa reist, dan raakt je biologische klok in de war waardoor je een jetlag krijgt.
Wat zijn de symptomen van een jetlag? Extreme vermoeidheid, hoofdpijn, geheugenverlies, een wisselende bloeddruk en zelfs depressieve gevoelens. Gelukkig zijn deze symptomen slechts tijdelijk, maar dat maakt ze natuurlijk niet minder vervelend.
Hoe kan je een jetlag voorkomen?
1. Wen aan de andere tijdzone
Vlieg je bijvoorbeeld naar Australië? Dan krijg je te maken met een totaal andere tijdzone dan in Nederland, waardoor de kans groot is dat je een jetlag zal krijgen. Om deze tijdsverandering zoveel mogelijk te voorkomen, doe je er goed aan om langzaam te wennen aan de tijdzone van je bestemming. Je kunt dit op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is om wat later naar bed te gaan en je eetritme alvast aan te passen. Daarnaast kan je de nachtmodus van je elektronische toestellen een aantal uurtjes later zetten.
2. Plan een tussenstop in
Heb je een lange vliegreis voor de boeg? Dan zal je dus flink wat uurtjes in het vliegtuig moeten doorbrengen. Waarschijnlijk wil je zo snel mogelijk op je eindbestemming aankomen, maar toch kan het een goed idee zijn om een tussenstop in te plannen. Dit is niet alleen aangenaam om je benen te strekken en een frisse neus te halen, maar het helpt je ook langzaam wennen aan de wisselende tijdzones.
3. Zorg voor een goede nachtrust voor vertrek
Misschien ben je van plan om de avond voor je vlucht laat in bed te kruipen, zodat je in het vliegtuig lekker kan slapen. Echter kan je dit beter niet doen. Het beste is om vast te houden aan je normale, dagelijkse ritme. Dan ben je gewoon weer wakker bij daglicht waardoor het makkelijker is om je aan te passen aan het nieuwe ritme van je bestemming.
4. Slaap volgens het dag- en nachtritme van je bestemming
Deze tip sluit mooi aan bij de vorige. Volg het dag- en nachtritme van je bestemming, ook wat betreft slapen. Bij een tijdsverschil van een paar uurtjes zal dit niet zo’n probleem zijn, maar een tijdsverschil van acht uur wordt al een stuk lastiger. Je vliegt dan bijvoorbeeld overdag terwijl het op je bestemming reeds nacht is. Om sneller aan het tijdsverschil te wennen, kan het helpen om je in het vliegtuig al aan het dag- en nachtritme van je bestemming te houden.
5. Drink geen cafeïne en alcohol
Veel mensen drinken een paar kopjes koffie of slaan een paar blikjes energiedrinks achterover voordat ze in het vliegtuig stappen. Echter is dit niet zo verstandig. Door cafeïne en alcohol zal je lichaam sneller dehydrateren, wat ervoor zorgt dat je slechter slaapt en dus meer last krijgt van een jetlag. Heb je een lange vlucht in het vooruitzicht en hoef je niet te slapen? Dan kan een kopje koffie of blikje cola geen kwaad. Let er wel op dat je ook voldoende water blijft drinken.
6. Zoek het zonlicht op
En dan is het zover: je wordt wakker op je eindbestemming maar je voelt je nog ontzettend moe, terwijl het daar eigenlijk al middag is. Het liefst blijf je nog een paar uur in je hotelbed liggen om te bekomen van de lange vliegreis. Echter kan je beter een frisse douche nemen en het zonlicht gaan opzoeken. Het zonlicht werkt de productie van melatonine, het slaaphormoon, in je lichaam namelijk tegen. Hoe meer zonlicht je opvangt, hoe wakkerder je zal blijven. Bovendien zorgt de frisse lucht voor een betere hydratatie van je lichaam. En dat is wel prettig na die droge lucht in het vliegtuig.
7. Eet niet teveel tijdens de vlucht
Met chips en chocoladerepen kom je die lange vliegreis wel door. Toch kan je beter niet teveel eten op de luchthaven of tijdens je vlucht. Door het tijdsverschil kan je spijsvertering langzamer gaan werken wat voor lastige toiletproblemen kan zorgen. Bovendien neem je beter gezonde snacks mee op het vliegtuig want hier krijgt je lichaam energie van. Daarnaast is het een goed idee om je eetschema alvast aan te passen op het vliegtuig. Is het op je eindbestemming tijd voor het ontbijt? Speel dan geen avondeten naar binnen, maar probeer een gezond ontbijt te eten.
8. Neem geen slaappillen
Een slaappilletje in het vliegtuig en voordat je het weet ben je op je eindbestemming. Klinkt heerlijk, niet? Toch wordt het afgeraden om slaappillen te gebruiken. Je zal hierdoor erg vermoeid wakker worden en dat helpt allesbehalve bij een jetlag voorkomen. Kan je echt niet slapen? Dan kan je een slaappil als laatste hulpmiddel gebruiken, maar overleg dit altijd met je huisarts.