liposomale supplementen

Wat zijn liposomale supplementen?

Of je nu een bepaald vitaminetekort wilt aanpakken of je algehele gezondheid wilt ondersteunen, je hebt waarschijnlijk goed nagedacht over de soorten supplementen die je neemt. Maar heb je goed nagedacht over de verschillende vormen van beschikbare supplementen? Sommige veel voorkomende supplementen, zoals vitamine C en vitamine D, zijn verkrijgbaar in liposomale vorm (in dit geval liposomale vitamine C en liposomale vitamine D), en deze kan het lichaam helpen de voedingsstoffen van een supplement beter te absorberen. Overweeg je om over te stappen op liposomale supplementen? Hieronder leggen we uit wat je moet weten over dit soort supplementen.

Wat zijn liposomale supplementen?

Liposomale supplementen zijn voedingsstoffen die zijn verpakt in een liposoom, wat een klein zakje vetcellen is. Dit formaat helpt niet alleen de voedingsstof te behouden, maar kan ook de opname in het lichaam verbeteren.

De gezondheidsvoordelen van liposomale supplementen

Dit super absorptie potentieel is de belangrijkste reden waarom geregistreerde diëtisten vaak gebruik maken van liposomale supplementen. De reden: de lipide dubbellaag van het liposoom lijkt qua structuur en samenstelling sterk op het membraan dat alle cellen in ons lichaam bedekt. Dit is de reden waarom liposomale toedieningsmethoden zo goed werken; ze bootsen de cellen van ons eigen lichaam na.

Eenmaal in het liposoom wordt het supplement op dezelfde manier geabsorbeerd als voedingsvet, waardoor het zogenaamde ‘first-pass-metabolisme’ wordt vermeden. Dit betekent dat het alle gebruikelijke verwerking en afbraak kan overslaan die het normaal gesproken in de maag zou ondergaan. In feite kan een liposoom, vanwege zijn vergelijkbare structuur als het celmembraan, in wezen versmelten met het celmembraan, waardoor de inhoud rechtstreeks in de cel wordt afgeleverd.

Naast het helpen beschermen van voedingsstoffen in het maagdarmkanaal, helpt de fosfolipidenlaag ook de voedingsstoffen in een liposomaal supplement te beschermen tegen afbraak voordat het supplement wordt geconsumeerd, wat leidt tot een mogelijk langere houdbaarheid. De verbeterde absorptiemethode elimineert de noodzaak om specifieke supplementen met of zonder voedsel te nemen voor een optimale opname. Liposomale opties bevatten ook minder additieven. Simpel gezegd: er is minder behoefte aan het toevoegen van extra lagen, bindmiddelen en vulstoffen bij liposomale producten.

Veel voorkomende liposomale supplementen

Zowel vetoplosbare- als wateroplosbare voedingsstoffen kunnen worden verpakt in liposomale supplementen. En hoewel niet alle supplementen in liposomale vorm beschikbaar zijn, zijn er een paar specifieke voedingsstoffen die algemeen verkrijgbaar zijn in deze vorm zijn:

Vitamine C

Vitamine D

B-vitamines

Kurkuma

Afhankelijk van het merk kunnen liposomale supplementen verkrijgbaar zijn in vloeistoffen, sprays en capsules. Omdat liposomale supplementen meestal worden gemaakt van zonnebloem- of sojalecithine, wil je ze misschien vermijden als je een soja-allergie hebt. Zoek anders naar merken die hun liposomale supplementen specifiek als sojavrij verkopen!