werkhouding

Tips voor het verbeteren van je houding tijdens het werken

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten in Nederland. Dit wordt vaak veroorzaakt door een slechte houding door gewoontes van alledaagse activiteiten zoals zitten in een bureaustoel, naar de computer staren, autorijden, langdurig staan, voor kleine kinderen zorgen of zelfs slapen. Een slechte houding kan gemakkelijk normaal worden, die dan zorgt voor rug- en nekpijn en eventueel zelfs de ruggengraat structuren beschadigt. Gelukkig heb je controle over de belangrijkste factoren die van invloed zijn op houding en ergonomie tijdens je werk. Dit is anders dan bijvoorbeeld rugpijn tijdens hardlopen. Tijd dus voor wat tips om ervoor te zorgen dat je door je werk geen last van je nek en rug krijgt.

Rugpijn kan het gevolg zijn van een slechte ergonomie en houding als de rugpijn op bepaalde momenten van de dag of week erger is. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een lange dag op een bureaustoel achter een computer zitten. Maar ook pijn die begint in de nek en zich naar beneden verplaatst naar de bovenrug, onderrug en ledematen, of pijn die weggaat na het wisselen van houding. Denk ook aan plotselinge rugpijn die wordt ervaren bij een nieuwe baan, een nieuwe bureaustoel of een nieuwe auto; en/of rugpijn die maandenlang komt en gaat. Een goede houding is dan ook essentieel en een rugbrace  kan hierbij helpen.

Houd het lichaam uitgelijnd terwijl je staat of in een bureaustoel zit

Probeer te profiteren van de functies van de bureaustoel terwijl je erin zit. Ga rechtop zitten en lijn de oren, schouders en heupen uit in één verticale lijn. Elke langdurige zithouding, zelfs een goede, kan vermoeiend zijn. Naar voren schuiven naar de rand van de stoel met een rechte rug kan worden afgewisseld met achterover leunen tegen de steun van de bureaustoel om het werk van de rugspieren te verlichten.

Sommige mensen hebben baat bij een natuurlijk uitgebalanceerde houding die wordt bereikt door op een balansbal te zitten; in deze houding wordt het bekken zachtjes naar voren geduwd, waardoor de lumbale curve toeneemt, waardoor de schouders op natuurlijke wijze naar achteren worden verschoven. Dit is vergelijkbaar met het zitten op de rand van een stoelzitting. Let ook op en vermijd onevenwichtige houdingen zoals ongelijke benen kruisen tijdens het zitten, naar één kant leunen, de schouders naar voren buigen of het hoofd kantelen.

Sta op en beweeg

Naarmate spieren vermoeid raken, worden slungelige, inzakkende en andere slechte houdingen waarschijnlijker. Dit zorgt op zijn beurt voor extra druk op de nek en rug. Verander daarom regelmatig van houding om een ​​ontspannen en toch ondersteunde positie te behouden. Een goede manier is om elk half uur twee minuten een pauze te nemen van het zitten in een bureaustoel om te rekken, staan ​​of lopen.

Ondersteunende ergonomische “rekwisieten” kunnen helpen om de spanning en belasting van de wervelkolom te verminderen. Ergonomische bureaustoelen of stoelen met verstelbare rugleuning kunnen op het werk worden gebruikt. Voetsteunen, draagbare lendesteunen of zelfs een handdoek of klein kussen kunnen worden gebruikt in een bureaustoel, op zachte meubels en tijdens het autorijden om de juiste positie te hebben. Het gebruik van tassen en rugzakken die zijn ontworpen om de belasting van de rug te minimaliseren, kan ook een goede houding bevorderen.

Vergroot het bewustzijn van houding en ergonomie in de dagelijkse activiteiten

Bewust worden van houding en ergonomie op het werk, thuis en bij het sporten is een essentiële stap op weg naar een goede houding en een verlossing van nek- en rugklachten. Dit omvat het bewust maken van verbanden tussen rugpijn en specifieke situaties waarin een slechte houding of ergonomie de oorzaak van de pijn kan zijn.