jouw libido verhogen

Laag libido? Dit zijn de oorzaken en zo kan je jouw libido verhogen

Heb je een laag libido? Je hoeft niet meteen te panikeren als je minder of geen zin hebt in seks. Een verminderd libido ervaren de meeste mensen wel eens. In dit artikel bespreken we wat een verlaagd libido is, wat de oorzaken hiervan zijn, hoe je jouw libido kunt verhogen en wanneer je naar de dokter moet.

Wat betekent een verlaagd libido?

Als het libido of het lustgevoel verlaagt, heb je minder zin in seks. Dat komt bij iedereen voor en is heel normaal. Dikwijls komt de zin in seks terug als je ontspannen bent of meer tijd hebt zoals bijvoorbeeld op vakantie. Ook als je een relatie hebt, heb je niet altijd evenveel zin in seks. Er zijn geen vaste regels voor wat op dat vlak normaal is of niet, veel is of weinig. Sommige mensen verlangen er nooit naar en zij voelen zich daar prima bij. Maar het is best mogelijk dat je seksuele begeerte mist en dat je liever meer zin zou hebben.

Wat zijn de oorzaken van een laag libido?

Minder verlangen naar seks kan verschillende oorzaken hebben. Relatieproblemen hebben een serieuze invloed. Als je net mama of papa bent geworden, is je leven fel veranderd en ben je ook vaker moe waardoor de zin in seks kan verminderen. Ook stress, depressie of angst slorpen veel energie op en zorgen voor een verminderd libido.
Schaamte of schrik om gezien of gehoord te worden, kunnen evengoed spelbrekers zijn. Maar ook negatieve ervaringen zoals misbruik staan de zin in seks fel in de weg. 

libido verhogen

Als je pijn hebt tijdens de seks of andere chronische pijn hebt, ebt het verlangen ook weg. Dit kan tevens het geval zijn bij ernstige aandoeningen. Of het kan een bijwerking zijn van een behandeling of bepaalde geneesmiddelen die je neemt. Ook de anticonceptiepil kan een invloed hebben. Bij veel vrouwen vermindert het de zin naar seks, maar andere vrouwen ondervinden juist het tegenovergestelde effect.

Hoe kan je jouw libido verhogen?

Probeer in eerste instantie te achterhalen wat de reden is dat je minder zin hebt in seks. Dikwijls gaat het om een combinatie van factoren. Ga eens na wat je vroeger wel (meer) zin deed krijgen. Daarnaast is het belangrijk om er met je partner over te praten. Zoek naar de momenten waarop jullie samen genoten van seks en durf je angsten en wensen uit te spreken. Is jullie leven te druk voor seks? Plan dan een moment voor intimiteit. Ga samen op zoek naar prikkels die opwinding uitlokken. Durf op een andere manier van elkaar te genieten. Variatie kan je seksleven opnieuw aanwakkeren.

zo kan je jouw libido verhogen

Wanneer ga je naar de dokter?

Blijft de zin in seks uit of geraken jij en je partner er niet samen uit? Dan kan je dit gerust bespreken met je huisarts. Praten over seksuele problemen is niet voor iedereen gemakkelijk. Voor je huisarts is dit een gewoon gespreksonderwerp. Indien het nodig is, kan de huisarts je doorsturen naar meer gespecialiseerde hulp zoals een psycholoog, seksuoloog of relatietherapeut.