Hoe behandel je hielkloven en hoe voorkom je ze?
Hielkloven zijn pijnlijk, vervelend en niet bepaald aantrekkelijk. Je bent ze dan ook liever kwijt dan rijk. Hoe behandel je hielkloven en hoe voorkom je hielkloven? Met de volgende tips zijn jouw hielen straks weer heerlijk zacht en gehydrateerd!
Wat zijn hielkloven?
Dit zijn kleine scheurtjes (kloven) in de huid rondom de hiel. In het begin voelt de huid heel droog, trekkerig, jeukerig en gevoelig aan. Daarna kan het aangetaste stuk huid geel of bruin verkleuren. Bovendien kunnen de kloven hard worden of beginnen schilferen. De kloven kunnen zo diep worden dat het pijnlijk is om erop te lopen.
Wat is de oorzaak van hielkloven?
De grootste oorzaak van hielkloven is een extreem droge huid. De huid ontwikkelt een dikke, harde beschermlaag wanneer ze niet meer in staat is om de vochtbalans op peil te houden. In combinatie met de druk van je lichaamsgewicht kan die droge huid beginnen barsten waardoor de kloven ontstaan.
Daarnaast kunnen andere factoren zoals vitaminetekort, een verhoogde druk (bijvoorbeeld door overgewicht of lang staan tijdens je werk), de leeftijd en krappe schoenen ervoor zorgen dat je voeten uitdrogen en er scheurtjes ontstaan. Ook wanneer je lang in vochtige ruimtes zoals een zwembad vertoeft, kan je last krijgen van kloven.
Hoe behandel je hielkloven? En hoe voorkom je ze?
In eerste instantie zal je misschien weinig last ondervinden van de scheurtjes, zeker wanneer ze nog klein zijn. Maar aangezien ze zich verder ontwikkelen, is het belangrijk om ze te behandelen. Hoe sneller je dit doet, hoe beter. Op die manier kan je immers vermijden dat je hielen gaan jeuken, pijnlijk aanvoelen of door de druk gaan bloeden.
1. Smeer een voetcrème met ureum
De huid onder je voeten bevat weinig zweetklieren waardoor ze van nature droger is. Daarom is het belangrijk om een vochtinbrengende crème te smeren, bij voorkeur een voetcrème met ureum. Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de huid water beter opneemt.
Stop je voeten eerst in warm water want dit verzacht je huid. Masseer de crème daarna in en focus vooral op de droge plekken tot de crème helemaal door je huid is opgenomen. Gebruik de crème twee keer per dag en blijf ook na herstel smeren om te voorkomen dat de huid weer droog wordt.
2. Zorg voor een goede voethygiëne
Ook onhygiënische omstandigheden kunnen voetproblemen veroorzaken. Was je voeten iedere dag grondig en droog ze goed af. Verwijder regelmatig overtollig eelt met een puimsteen of voetvijl. Dit is heel belangrijk want de gebarsten huid kan niet genezen als er teveel eelt aanwezig is. Heb je last van kalknagels of eksterogen? Pak deze voetproblemen dan aan. Let er tenslotte op dat je je schoenen dagelijks verlucht.
3. Draag de juiste schoenen
Stevige schoenen dragen is heel belangrijk als je last van hielkloven hebt. Slippers en open schoenen bieden te weinig steun en daarnaast zorgt de buitenlucht ervoor dat de huid sneller uitdroogt, zeker op warme zomerdagen. Wissel dus regelmatig af. Je kunt ook een podoloog raadplegen om te kijken of je steunzolen nodig hebt. Door bepaalde drukpunten aan te pakken, zal je huid minder snel verdikken.
Zijn de kloven te diep of lijken er zich wondjes te vormen? Dan is het verstandig om bij een pedicure langs te gaan. Een pedicure is gespecialiseerd in voetverzorging en kan dus ook je hielkloven behandelen.