geluk op het werk

Zo zorg je ervoor dat je gelukkig bent op je werk

Veel werkgevers gebruiken verschillende voordelen op de werkplek, variërend van gratis eten tot mogelijkheden tot sporten, om het geluk van hun werknemers op het werk te verbeteren. Dit is een goede zaak: geluk op het werk zorgt voor productievere en gemotiveerde werknemers en zij zullen eerder bij een bedrijf blijven. Maar zelfs zonder dat een werkgever mooie voordelen biedt, is het voor werknemers mogelijk om hun eigen gevoel van geluk op het werk te creëren. Of je nu een baan hebt waar je gepassioneerd over bent of een baan waarvan je gewoon weet dat je die goed kunt, je kunt je werkgeluk vergroten met een verscheidenheid aan alledaagse strategieën.

Vind een carrière die je leuk vindt

Om gelukkig te zijn, moet je elke dag iets doen waar je van houdt. Voor sommige mensen kan een carrière die ze leuk vinden, betekenen dat ze een baan moeten vinden met vaardigheden waar ze trots op zijn. In andere gevallen kan een carrière die je leuk vindt, werk zijn waar je gepassioneerd over bent of waar je persoonlijke voldoening uit haalt. Geen enkele werknemer is elke dag blij op het werk, en zelfs banen waar je gepassioneerd over bent, kunnen soms frustrerend of vervelend zijn. Maar als je carrière iets is waar je over het algemeen van geniet en waar je trots op bent, is de kans groter dat je je gelukkig voelt op je werk. Kijk naar jezelf, je vaardigheden en interesses, en vind iets dat je elke dag met plezier kunt doen.

Zoek een baan die je tijd geeft buiten je werk

Niet iedereen heeft een carrière nodig die een diepe passie opwekt of die aansluit bij hun persoonlijke waarden. Voor veel mensen is een baan iets waarmee ze een levensstijl kunnen creëren die ze waarderen buiten het kantoor. Bedenk daarom hoe je wilt dat je leven eruitziet. Wil je ’s avonds en in het weekend vrij zijn en die tijd doorbrengen met vrienden? Wil je voldoende tijd om je hobby’s na te jagen? Een voorspelbaar schema waardoor je elke avond thuis kunt zijn bij je kinderen? Zelfs als je geen baan vindt waar je van houdt, als je houdt van het leven dat je kunt creëren, is de kans groter dat je gelukkig bent op je werk!

Neem de leiding over jouw eigen professionele en persoonlijke ontwikkeling

Neem de regie over je eigen groei door te investeren in je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Ontwikkel een plan en doelen voor je carrière en streef ze na. Vraag om specifieke en zinvolle hulp van je baas. Zoek naar opdrachten waarmee je mijlpalen kunt bereiken of specifieke vaardigheden kunt leren. Streef naar kansen en connecties die jij waardevol vindt, zelfs als jouw huidige werkgever die kansen niet voor jou creëert. Wanneer je het gevoel hebt dat je je loopbaan onder controle hebt en jezelf ziet verbeteren en groeien, is de kans groter dat je je tevreden voelt in je huidige functie.

Verantwoordelijkheid nemen 

Weten wat er aan de hand is, maakt je gelukkig. Als je je op het werk niet op je gemak voelt, of als je weet dat je belangrijke informatie mist die andere werknemers hebben, kun je je ontevreden en ondergewaardeerd voelen. Maar als je wacht tot iemand anders dit regelt, komt de informatie die je nodig hebt misschien nooit. In plaats van te wachten om erachter te komen wat er gebeurt met jouw bedrijf, afdelingsprojecten of collega’s, zoek je proactief naar informatie die je nodig hebt om jouw werk te doen en belangrijke beslissingen te nemen. Ontwikkel een informatienetwerk en gebruik het. Vraag eventueel assertief om een ​​wekelijkse vergadering met je baas en stel zinvolle vragen.