brandend maagzuur

Brandend maagzuur: wat is het en wat doe je ertegen?

Heb je last van brandend maagzuur? Dat branderige gevoel net na het eten is zeker niet aangenaam. Maar wat zorgt eigenlijk voor dat pijnlijke, branderige gevoel? En kan je er iets aan doen zonder meteen naar de huisarts te rennen? In deze blogpost vertellen we wat brandend maagzuur is, wat de oorzaken van reflux zijn, wat je wél en niet mag doen en welke medicijnen tegen brandend maagzuur je kunt innemen. 

Wat is brandend maagzuur? 

Je maag en slokdarm worden van elkaar gescheiden door een sluitspier. In normale omstandigheden gaat het altijd om eenrichtingsverkeer. Zodra iets deze sluitspier passeert, kan het niet meer terug in de slokdarm terechtkomen. Soms is dat echter niet het geval en komt je maaginhoud en maagzuur terug naar boven. Je maag mag hier dan wel tegen beschermd zijn, maar je slokdarm is dat helemaal niet. Dit verklaart waarom je een branderig gevoel en pijn ervaart iedere keer als dit gebeurt.

Vrijwel iedereen heeft wel eens last van brandend maagzuur, vooral na een avond vettig of pikant eten. Voor een bepaalde hoeveelheid van de bevolking is het wel degelijk een serieus probleem. Wanneer het brandend maagzuur onbehandeld blijft, kan dit zeker gevolgen hebben voor deze mensen.

Oorzaken van reflux

Reflux heeft verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is dat je sluitspier niet werkt zoals het hoort. Daarnaast spelen ook factoren zoals leeftijd, overgewicht, alcohol, roken en het eten van bepaalde voeding, een belangrijke rol bij het ontstaan van reflux. Ook zwangere vrouwen hebben vaker last van brandend maagzuur, zelfs wanneer ze er voordien nooit mee te kampen hebben gehad. 

wat te doen tegen brandend maagzuur

Brandend maagzuur: wat je wél en niet mag doen

Voordat je direct naar de huisarts rent, geven wij je alvast enkele tips die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen. Mensen die last hebben van reflux kunnen eigenlijk alles blijven eten en drinken. Drank en voeding die voor de ene persoon klachten veroorzaakt, kunnen zonder problemen door de andere persoon gedronken en gegeten worden. Daarom is het verstandig om te testen wat jij denkt dat eventueel symptomen zou kunnen opwekken. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een eetdagboek waarin je al je maaltijden noteert. Met de volgende tips kan je in ieder geval je symptomen verlichten!

1. Eet vroeg op de avond

Mensen die last hebben van reflux eten vaak laat. Je kruipt dan te snel in bed en die liggende houding veroorzaakt brandend maagzuur. Zorg daarom dat je een paar uurtjes bezig bent voordat je gaat liggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeling na het eten? Dit is goed voor je spijsvertering én voor je nachtrust!

2. Verhoog het hoofdeinde van je bed

Zo gebruik je de zwaartekracht om te voorkomen dat je maagzuur zich verder kan verspreiden door je slokdarm. Is het niet mogelijk om het hoofdeinde van je bed te verhogen? Slaap dan op een extra kussen of leg een handdoek onder je kussen.

3. Slaap op je linkerzijde

Je slokdarm verbindt zich daar aan je buik. Door op je linkerzij te liggen, kan het maagzuur dus terug naar beneden vloeien. 

4. Draag geen te strakke kleding

Simpelweg omdat ze de druk op je buik verhogen. Na het avondeten heb je dus het perfecte excuus om je favoriete joggingbroek aan te trekken!

5. Vermijd zware of vettige maaltijden

Zwaar of vettig eten blijft langer in je maag zitten. Probeer liever kleinere maaltijden te eten op verschillende tijdstippen van de dag. Dit is veel minder zwaar voor je maag.

dit kun je doen tegen brandend maagzuur

Medicijnen tegen brandend maagzuur

Wordt het branderige gevoel in je keel toch erger, zelfs door bovenstaande tips op te volgen? Dan is het een goed idee om bij je huisarts of apotheek langs te gaan en medicijnen tegen brandend maagzuur te vragen. Er bestaan twee soorten bestrijders van reflux, ieder met zijn eigen aanpak.

1. Maagzuurbinders

Maagzuurbinders zijn een prima keuze wanneer je slechts af en toe last hebt van reflux. Zoals de naam reeds zegt, neutraliseert een maagzuurbinder het maagzuur. Hierdoor werken ze heel snel en geven ze minder snel bijwerkingen. Ze worden ook niet opgenomen in je bloedbaan. Hierdoor zijn ze veilig voor vrouwen die last hebben van reflux tijdens de zwangerschap. Heb je een hoge bloeddruk? Dan zijn maagzuurbinders wellicht minder geschikt voor jou. Bespreek dit altijd eerst met je huisarts of apotheek.

2. Maagzuurremmers

Maagzuurremmers geven je maag het signaal om minder maagzuur te produceren. Ze komen in je bloedbaan terecht om zo de productie af te remmen en je maag weer tot rust te brengen. Dit soort middeltjes zijn aan te raden voor mensen die dikwijls last hebben van refluxklachten, dus niet alleen ‘s nachts of na een bepaalde maaltijd. Het duurt even voordat een maagzuurremmer werkt, maar ze blijven soms tot wel 24 uur actief!

medicatie tegen brandend maagzuur

Wanneer toch naar de huisarts?

Verdwijnen de symptomen niet of zit je al meer dan een week medicijnen tegen reflux te gebruiken? Dan ga je best langs bij je huisarts. Het is mogelijk dat er een onderliggende aandoening verscholen zit onder het symptoom van reflux. Daarnaast kan het ook dat je ingenomen medicatie onvoldoende werkt. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.