Welke lippenbalsem is veilig

Welke lippenbalsem is veilig en niet verslavend?

Koud weer veroorzaakt dikwijls droge lippen. Een laagje lippenbalsem verzacht en verzorgt. Of lijkt dat alleen maar zo? Lippenbalsems zijn niet zo onschuldig als je denkt. Sommige lippenbalsems zouden zelfs verslavend zijn en giftige stoffen bevatten. Welke lippenbalsem is veilig en niet verslavend? Je ontdekt het in dit artikel!

Wat is de oorzaak van droge lippen? 

De bovenste huidlaag van je lippen is dunner dan die op andere plekken van je lichaam en hierdoor zijn ze extra gevoelig. Je lippen verliezen sneller vocht en hebben nauwelijks talg- of zweetkliertjes, waardoor ze sneller uitdrogen. Ze worden alleen maar bevochtigd via de onderliggende bloedvaatjes en dat is ook de reden waarom je lippen uitdrogen in de winter. Door het koude weer vernauwen deze bloedvaten en is er nog nauwelijks vochttoevoer. Dit heeft droge, ruwe, gebarsten lippen en droge velletjes tot gevolg.

Welke lippenbalsem is veilig?

Lippenbalsems zijn dus zeker nuttig, want ze werken als een beschermlaagje tussen de fragiele huid van je lippen en de buitenwereld. Ze zorgen ervoor dat je lippen minder uitdrogen. Maar er is één voorwaarde: ze moeten wel de juiste ingrediënten bevatten. Veel ingrediënten doen namelijk meer kwaad dan goed en kunnen de huid van je lippen nog meer uitdrogen en irriteren. Controleer daarom altijd goed de ingrediëntenlijst.

Welke lippenbalsem is niet verslavend

Verzorgende ingrediënten zijn plantaardige oliën (bv. shea of jojoba), was (jojoba of carnauba), sheabutter, dimethicone, vaseline, glycerine, panthenol, ceramiden, squalaan, niacinamide en hyaluronzuur.

Uitdrogende en/of irriterende ingrediënten zijn menthol, phenol, camphor, aroma’s, geur- en kleurstoffen, eucalyptus, propyl- en butyl parabenen, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone, quartenium-15, lavendelolie en alcohol. Lippenbalsems met een geurtje of kleurtje laat je sowieso beter liggen, zeker als je gevoelige lippen hebt of allergisch bent voor bepaalde ingrediënten.

Welke lippenbalsem is kankerverwekkend? 

Sommige ingrediënten in lippenbalsems kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Ze kunnen namelijk verzadigde (MOSH) en aromatische (MOAH) koolwaterstoffen uit minerale oliën bevatten. Deze kunnen zich opstapelen in je lichaam en in grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. Omwille van die reden is het gebruik van minerale oliën onderworpen aan strenge veiligheidsnormen, maar wat betreft cosmetica zijn de regels iets soepeler. MOSH en MOAH kunnen je lichaam niet binnendringen als je ze via een crème op je huid aanbrengt. 

Echter is dit bij een lippenbalsem niet het geval, want er komt altijd een deel in je mond en dus ook in je lichaam terecht. Gelukkig hoef je niet direct te panikeren. Zelfs als je dagelijks lippenbalsem gebruikt, ligt je volledige inname van MOSH en MOAH nog steeds onder de maximale hoeveelheid die door Europa wordt aanbevolen. We kunnen dus besluiten dat lippenbalsems die in Europa verkocht worden, niet schadelijk zijn voor je gezondheid. Een lippenbalsem buiten Europa kopen, is wellicht niet zo’n goed idee.

Welke lippenbalsem is veilig en niet verslavend

Welke lippenbalsem is niet verslavend?

Van lippenbalsems wordt weleens gezegd dat ze verslavend werken en dat klopt deels ook. Als je lippenbalsem ingrediënten bevat die je lippen nog meer uitdrogen, dan geraak je in een vicieuze cirkel terecht omdat je het gevoel hebt dat je constant moet bijsmeren. Op die manier kan je zelfs chronisch droge lippen krijgen.

Kies daarom altijd voor een zuivere lippenbalsem, bij voorkeur zonder geur, kleur en smaak. Natuurlijke balsems zijn hierbij niet altijd beter. Integendeel zelfs: natuurlijke aroma’s zoals menthol, eucalyptus en lavendel kunnen je lippen net zo erg irriteren als synthetische lippenbalsems.

Check de houdbaarheidsdatum

Tenslotte is het aangeraden om ieder jaar een nieuwe lippenbalsem te kopen. Je staat er misschien niet bij stil, maar er kruipen heel wat bacteriën op de stift of in het potje. Daarnaast kunnen licht en lucht bepaalde ingrediënten instabiel maken waardoor ze hun werk niet goed meer doen. 

LABELLO LIPPENBALSEM
LABELLO LIPPENBALSEM
Garnier Ambre Solaire
Garnier Ambre Solaire
Vaseline original
Vaseline original
La Roche-Posay Cicaplast Lippenbalsem
La Roche-Posay Cicaplast Lippenbalsem
Eucerin Aquaphor Acute Lippenbalsem
Eucerin Aquaphor Acute Lippenbalsem