sporthorloge

Welk sporthorloge past bij jou?

Of je nu een fanatieke sporter bent of een wat actievere levensstijl wil: een sporthorloge kan je hierbij helpen. Verbeter je prestaties door de data goed te analyseren of krijg een zetje in de rug door reminders in te stellen om te gaan staan of bewegen. Wij vertellen je waar je op moet letten bij het uitzoeken van een geschikt sporthorloge.

Welke sport beoefen je (het meest)

Veel sporthorloges zijn voorzien van handige functies, zoals een hartslagsensor en fitnessprofielen. Toch richten sommige horloges zich meer op fitnessliefhebbers, terwijl anderen beter geschikt zijn voor hardlopers. Als jij bijvoorbeeld wilt gaan fitnessen met als doel vet verbranden of je uithoudingsvermogen trainen, valt een horloge aan te raden dat aangeeft in welke hartslagzone je traint. Hardlopers die hun hardloopprestaties willen meten, hebben baat bij een ingebouwde gps ontvanger. Hiermee zie je al tijdens het rennen je snelheid en afgelegde afstand. Liever zwemmen? Dan moet je horloge uiteraard waterdicht zijn. Bij sommige zorgverzekeraars ontvang je een gratis stappenteller. Door een zorgvergelijker te gebruiken, zie je welke aanbieder het beste aansluit bij jouw persoonlijke situatie. 

Biofeedback

De high-end sporthorloges geven doorgaans direct toegang tot informatie over je tempo, hartslag en hartslagvariaties. Dit helpt onder meer bij het voorkomen van overtraining. Afhankelijk van de sport die je beoefent, kun je bijvoorbeeld ook meer informatie krijgen. Het is bewezen dat directe biofeedback buitengewoon effectief is als het aankomt op het verbeteren van prestaties of revalidatie. Ook door achteraf de gegevens te analyseren, kan je jouw doelen sneller behalen. De meeste sporthorloges zijn te koppelen aan een app, zodat je jouw prestaties kunt vergelijken met die van je vrienden. Dit voegt een spelelement toe wat het extra aantrekkelijk maakt om eerst nog even in beweging te komen voordat je ’s avonds op de bank ploft. Je kunt ook jezelf uitdagen door speciale doelen in te stellen per dag, week of maand of om mee te doen met challenges.

Reminder vanuit sporthorloge

Als je af wilt vallen of je fitter wilt voelen, zijn er drie zaken belangrijk: voeding, beweging en slaap. Een smartwatch biedt de nodige ondersteuning op al deze gebieden. Zo telt het horloge stappen en calorieën, is het mogelijk om slaap te meten en krijg je een reminder als je te lang stilzit of als je jouw doelen voor vandaag nog niet gehaald hebt. Vaak kun je zelf jouw persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelen instellen. Je maakt inzichtelijk waar jij naartoe werkt en of je doel al (bijna) bereikt is. Dit kan je stimuleren om een tandje bij te zetten en bijvoorbeeld de trap te nemen of dat stukje taart toch te laten staan.