met honger naar bed

Wel of niet eten voor het slapengaan?

Als er een onderwerp is waar de meningen over verdeeld zijn, dan is het wel over de vraag of eten voor het slapengaan nu wel of niet goed voor de gezondheid en de lijn is? Een veel gehoord argument om tegen het eten voor het slapengaan te zijn is dat je daarvan dik wordt. Je verbrandt namelijk niets meer en het voedsel zal als vet in je lichaam opgeslagen worden. Klinkt natuurlijk best logisch maar je voedsel hoeft ook helemaal niet direct verbrandt te worden. Het lichaam regelt dit zelf wel over een veel langere periode. In de ochtend kun je juist profiteren van het voedsel van de vorige avond dat je dan juist energie geeft. 

Dan maar gewoon eten voor het slapengaan?

Om dan maar ongebreideld te gaan eten voor slapen is iets te kort door de bocht. Toch zijn er enkele voordelen op te noemen voor het eten voor het slapengaan. Ten eerste is het namelijk ontzettend hinderlijk om met honger naar bed te gaan. Wanneer je met honger naar bed gaat is de kans groot dat je ‘s nachts wakker wordt en alsnog naar de koelkast loopt. Een verzadigde maag helpt dus zeker om in slaap te vallen en voor de verdere noodzakelijke nachtrust. Daarnaast helpt voedsel ook voor je spiergroei. Je hebt het zelf niet door, maar tijdens het slapen worden je spieren hersteld. Vooral als je ‘s avonds nog gesport hebt, zullen je spieren vermoeid zijn en eiwitten nodig hebben. Voor het slapengaan nog wat eten kan daarom zeker helpen om ‘s morgens weer met fitte spieren uit bed te stappen. 

eten voor slapen

Wat je eet en hoeveel je eet is belangrijk

Als je geen behoefte hebt aan eten voor slapen, dan is dat goed. Wil je juist wel eten, dan gaat het om wat voor voedsel en de hoeveelheid voedsel wat je neemt, of dit negatieve invloed op je gezondheid en gewicht heeft. Heb je reeds drie maaltijden op een dag gegeten en je gaat voordat je naar bed gaat nog eens een uitgebreide maaltijd nemen, dan mag je gerust stellen dat dit niet goed is. In de meeste gevallen is dit een overschrijding van je normale eetpatroon, dus ook extra calorieën. Hou de hoeveelheid dus beperkt en zo gezond mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een bak yoghurt of kwark. Dit bevat veel eiwitten en dus goed voor je spieropbouw. Voedsel waar veel volkoren granen inzit helpt je eerder om je een verzadigd gevoel te geven en helpen juist bij het in slaap komen. Hetzelfde effect heeft warme melk ook en bepaalde soorten fruit. Wat absoluut afgeraden wordt is koffie, thee en alcohol. Dit is ongezond en zal niet gunstig zijn voor je nachtrust.