wat is shea butter

Wat is Shea Butter en hoe wordt het gemaakt?

Tegenwoordig lees je steeds meer over Shea Butter. Deze ‚boter’ wordt gewonnen uit de noten van de Sheaboom, ook wel de Karité Boom genoemd en groeit in de Afrikaanse Savanne. De Boom staat bekend als de Boom des Levens, vanwege haar vele bijzondere eigenschappen… en precies door die eigenschappen is de boter zo populair. Ongeraffineerde shea butter heeft een een ivoor achtige kleur en een rokerige, nootachtige geur. De boter bevat een hoog gehalte aan vitamine A, E en F en is zeer geschikt om onder andere de huid te hydrateren, de bloedsomloop te verbeteren en de elasticiteit van de huid te bevorderen. Hieronder lees je alles wat je erover moet weten.

Kies altijd voor ongeraffineerde shea butter

Shea Butter die reeds is bewerkt heeft tijdens het verwerkingsproces haar bijzondere kenmerken verloren. Je kunt daarom het beste 100% natuurlijke, ongeraffineerde Shea Butter gebruiken om te genieten van alle voordelen. De wetenschappelijke naam voor Shea Butter is Butyrospermum parkii.

De boter wordt gewonnen uit de noten

De boter is afkomstig uit Afrika en wordt gewonnen uit de noten van de Shea Boom.De boom behoort tot de natuurlijke vegetatie van een 300 km brede strook. Alleen in dit gebied en nergens anders op de wereld groeien de Sheabomen in verschillende variëteiten. Het zijn tot 15 meter hoge bomen met op pruimen lijkende vruchten, waarvan de pitten tot 50% vet bevatten. En die pitten bevatten de meeste voedingsstoffen.

Hoog gehalte aan verzorgende eigenschappen

Het is een 100% natuurlijke boter en wordt nog echt met de hand vervaardigd door dorpsvrouwen in West en Oost-Afrika. Wat Shea Butter zo bijzonder maakt is het hoge gehalte aan onverzeepbare delen. Het gehalte aan verzorgende eigenschappen varieert van 5% tot wel 17%. Ter vergelijking, in de meeste natuurlijke oliën bedragen de verzorgende eigenschappen maar 1% of minder. Doordat Shea Butter een hoog gehalte heeft aan verzorgende eigenschappen, kan het je huid sterk ondersteunen in het herstellend vermogen. 

Hoe wordt shea butter gemaakt?

De Karité boom produceert zijn eerste vruchten na 20 jaar en produceert vanaf 45 jaar zijn grootste hoeveelheid vruchten. De boom kan ruim 200 jaar vruchten groeien. Om Shea Butter te maken wordt eerst de schil van de noot van de vrucht gekraakt. De noten worden daarna gewassen en gedroogd. Hierna worden de noten gekraakt en geroosterd. Na het roosteren worden de noten zo fijn gemalen tot er een donkere chocolade kleur pasta ontstaat. De pasta wordt een aantal uren met de hand gekneed en gezuiverd met schoon water. De pasta wordt hierna op een laag vuurtje in een ketel verhit totdat de verse Shea Butter komt boven drijven. De laag wordt verwijderd en gedroogd tot Shea Butter.

Ongeraffineerde Shea Butter wordt gewonnen en vervaardigd zonder het gebruik van chemicaliën of conserveringsmiddelen. Met andere woorden: het wordt nog echt handmatig geproduceerd zoals het in Afrika al eeuwenlang gebeurd. Dit is ontzettend belangrijk want alleen ongeraffineerde Shea Butter bevat nog alle vitamines en mineralen uit de Shea noten en zo ook haar hydraterende en helende eigenschappen.

Geraffineerde Shea Butter

Geraffineerde Shea Butter wordt gewonnen met behulp van hexaan of andere chemische oplosmiddelen. Geraffineerde Shea Butter wordt ontgeurd, op extreem hoge temperatuur verhit en gebleekt om de Shea Butter esthetisch aantrekkelijker te maken.

Ook conserveringsmiddelen kunnen aan de Shea Butter worden toegevoegd, zodat de Shea Butter langer houdbaar is. Door het raffinageproces blijven worden de vitamines en mineralen in ongeraffineerde Shea Butter met zeker 95% verminderd en blijven er een chemische restanten achter in de Shea Butter. Het beste is dan ook om ongeraffineerde Shea Butter te gebruiken voor je huid en haar.