ogen laten laseren

Feiten en fabels over ooglaseren

Je ogen laten laseren? Je hebt het helemaal gehad met je bril of met je lenzen. Wie weet kom je in aanmerking om je ogen te laten laseren om dan achteraf weer zalig zonder hulpmiddel de wereld te bekijken. Misschien ben je verziend of bijziend, of misschien heb je een cilindrische afwijking. Als je beschikt over een goede algemene gezondheid en je bent ouder dan achttien, dan loont het de moeite om er eens met je oogarts over te praten. Het zou toch werkelijk een opluchting zijn om nooit nog last te hebben van een zoek gelegde of een aangedampte bril. Om nog maar te zwijgen over de irritatie die je lenzen soms veroorzaken. Hoe zit dat nu met dat laseren?

De fabels

Wil je je ogen laten laseren? Dan moet je weten dat er een aantal onwaarheden circuleren over het laten laseren van je ogen. Laat je niet op stang jagen door deze fabels.

Blind?

Betekent je ogen laten laseren het risico nemen om blind te worden? Nee, die angst is ongegrond. De laser waarmee de oogarts je oog bewerkt, gaat enkel het hoornvlies bewerken. De rest van je oog, met name je iris, je oogzenuw of je netvlies worden ongemoeid gelaten en je zal dus niet blind worden door de behandeling.

Pijnlijk?

Misschien vrees je enorme pijnscheuten tijdens de behandeling. Of langdurig of zelfs blijvend ongemak achteraf? Laat die angst los, want de bij de ingreep gebruikte druppels verdoven. Er kan wat irritatie zijn de eerste dagen erna, maar je gaat er zeker niks aan overhouden.

Tussen feit en fabel

Sommige zaken zijn relatief: wat de ene persoon zus ervaart, ervaart de andere zo.

Duur?

Is je ogen laten laseren duur? Je kan stellen dat voor sommige mensen 1000 tot 2000 euro per oog duur is, maar levenslang een bril of lenzen dragen is dat ook. Als je het zo bekijkt, lijkt de kans dat je de kosten van het laseren recupereert logisch.

Lang herstel?

Afhankelijk van het soort laserbehandeling kan de hersteltijd wat verschillen. Na enkele dagen zie je weer vrij goed en het volledige zicht is er weer na enkele weken of maanden. Iedereen zal dat weer net iets anders ervaren.

Voor altijd?

Zorgt een laserbehandeling ervoor dat je levenslang uit de zorgen bent met je zicht? Dat moet je nuanceren. Wat betreft je ver zicht kan je stellen van wel, maar de behandeling voorkomt niet dat je mogelijk op een bepaalde leeftijd een leesbril nodig hebt om een goed boek te lezen. Zo realistisch moet je wel zijn.

Cilindrische afwijking?

In tegenstelling tot wat men soms beweert, kan de oogarts een cilindrische afwijking wel degelijk laseren. Voorwaarde is wel dat die afwijking niet hoger is dan vijf.

De feiten

Waar kan je zeker van zijn wat laseren betreft?

Nog eens laten laseren?

Stel dat je niet helemaal tevreden bent over het resultaat van de behandeling, kan het dan opnieuw? Ja, dat is mogelijk. Soms geven ziekenhuizen zelfs een garantie van vijf jaar. Het is dus niet zo dat de ingreep onherroepelijk in een keer een definitief resultaat hoeft op te leveren.

Droge ogen?

Wees gerust: je kan je ogen eveneens laten laseren indien je last hebt van droge ogen. Praat erover met een specialist die al jouw twijfels wegnemen.