tips voor consuminderen

Tips voor consuminderen, de trend op foodgebied


Consuminderen is al een aantal jaren een echte trend qua levensstijl. Meer dan waarschijnlijk ken je zelf zelfs mensen die bewust een stapje terug zetten qua materialisme en aankopen. Naast een algemene levensstijl is consuminderen echter ook een trend op foodgebied geworden. Hoe gaat dat dan exact in zijn werk? Heeft het een effect op jouw gezondheid? En voor wie helemaal niet mee is met deze hele evolutie: wat is consuminderen nu eigenlijk? 

Wat is consuminderen?

Consuminderen begon als een kleinschalige beweging van een paar milieuactivisten. De letterlijke betekenis is minder consumeren en dat is ook de basis van de hele filosofie. Het betekent dat je een bewuste inspanning doet om minder weg te gooien, om elektriciteit minder vlot te gebruiken en op zoveel mogelijk vlakken bespaart in het dagelijkse leven. Het draait om verspilling tegen gaan en zodoende jouw eigen last voor het milieu te beperken. 

Hoe is het dan een trend op foodgebied?

Ons voedsel is absoluut één van de zaken die de grootste impact hebben op het milieu. We eten te veel vlees en vis en smijten veel te veel weg. Om dat even in cijfertjes om te zetten: alleen al in Nederland gooien we op jaarbasis een paar miljard euro eten gewoon de afvalbak in. Elke persoon gooit elk jaar opnieuw meer dan 50 kilogram eten weg. Dat is niet alleen belachelijk veel, maar ook volstrekt onhoudbaar voor het milieu. Consuminderen is voor deze wanverhouding een mogelijke oplossing. Door heel bewust om te gaan met ons voedsel proberen we die ballast voor Moeder Aarde weer een tikje minder te maken. Maar hoe pak je dat nu exact aan? Zijn er tips voor consuminderen? 

Tips voor consuminderen

De meest gegeven tip voor wie interesse heeft in consuminderen is om een dagje minder vlees of vis te eten. Naast die logische stap is de volgende gouden regel van het consuminderen: niets weggooien. Merk je dat er iets slecht aan het worden is? Maak er nog snel een gerechtje mee of maak er een echte happening met vrienden van. Iedereen neemt mee wat in zijn/haar voorraadkast op vervallen staat en je hebt samen al snel een leuk diner. Iets in de koelkast dat je niet lust? Gewoon weggeven aan een kennis. Een eigen tuintje? Kies dan voor het verbouwen van je eigen kruiden en/of groenten. Leuk, lekker en duurzaam. Consuminderen hoeft dus niet te betekenen dat je een hap minder moet eten. Als het al een impact heeft op de gezondheid is het een positieve omdat je net beter nadenkt bij wat je eet. 
 Naar boven