zelfgemaakte tandpasta

Recepten voor zelfgemaakte tandpasta: laat je tanden sprankelen 

Je kunt je eigen tandpasta maken met zuiveringszout, kokosolie of houtskool. Het is vriendelijk voor de aarde, gemakkelijk voor de portemonnee en leuk om te maken. Dus laten we eens kijken naar de voordelen en hoe je het maakt!

Je hoeft geen genoegen te nemen met generieke, in de winkel gekochte tandpasta. Dus waarom zou je geen natuurlijke tandpasta maker worden en tandpasta creëren zonder twijfelachtige chemicaliën of additieven? Hier is alles wat je moet weten over het maken van je eigen tandpasta, inclusief de beste ingrediënten, voordelen en mogelijke valkuilen.

Voordelen van zelfgemaakte tandpasta

Generieke, in de winkel gekochte tandpasta klaart de klus, maar het zijn elke keer dezelfde saaie smaken… en het bevat vaak ongewenste chemicaliën, wasmiddelen, zoetstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen die niet optimaal zijn voor de gezondheid.

Ter vergelijking: zelfgemaakte tandpasta is als een doe-het-zelf-project voor je mond dat aanpasbaar, milieuvriendelijk en super effectief is. Je mag de ingrediënten en smaken kiezen die voor jou werken en ze opkloppen tot een smakelijk en krachtig brouwsel dat je tanden laat sprankelen. Grote bonus: je bespaart geld! De ingrediënten in natuurlijke tandpasta kosten heel weinig.

Hier zijn enkele andere voordelen van zelfgemaakte tandpasta:

  • Controle: jij zit aan het stuur! Je hebt volledige controle over elk ingrediënt in je natuurlijke tandpasta en kunt toegevoegde nare dingen vermijden door in plaats daarvan krachtige plantaardige ingrediënten te kiezen.
  • Keuze: Hou je niet van munt? Geen probleem. Pak wat etherische olie van gember, sinaasappel, grapefruit of citroen en maak de tandpasta met de smaak die je maar wilt!
  • Kosten: Zelfgemaakte tandpasta is kosteneffectief. Veel van de ingrediënten kunnen in bulk worden gekocht en worden gebruikt om meerdere batches tandpasta te maken. Dat betekent dat je op de lange termijn geld kunt besparen en een nieuwe voorraad tandpasta kunt hebben wanneer je deze nodig hebt.
  • Milieubewust: wanneer je doe-het-zelf-tandpasta maakt, kun je herbruikbare flessen gebruiken en alle plastic tubes vermijden die op stortplaatsen terechtkomen. Je zult je ook goed voelen in de wetenschap dat je niet bijdraagt ​​aan de milieuschade die wordt veroorzaakt door energie-intensieve productieprocessen.
alles over zelfgemaakte tandpasta

Maar het gaat niet alleen om geld besparen en zorgen voor de wereld. Zelfgemaakte tandpasta maken is een leuke en creatieve manier om je mondgezondheid onder controle te krijgen. Dus als je tanden geel zijn, laten we dan eens kijken naar enkele recepten voor natuurlijke witmakende tandpasta.

Nadelen van het gebruik van zelfgemaakte tandpasta

Ten eerste, tenzij je een tandheelkundig expert bent, kan het moeilijk zijn om de balans van de ingrediënten precies goed te krijgen. Door een snufje kurkuma of een druppel tea tree-olie toe te voegen, kan het al te veel van het goede zijn. Je zou kunnen eindigen met tandpasta die te schurend of te zuur is, wat je glazuur kan beschadigen of je tandvlees kan irriteren.

Dan is er nog de kwestie van fluoride. Veel experts beschouwen dit mineraal als essentieel voor een gezond gebit en het voorkomen van tandbederf, maar je kunt het niet verwerken in een doe-het-zelf recept. Je loopt dus mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van gaatjes.

En tot slot, laten we het risico op besmetting niet vergeten. Zelfgemaakte tandpasta heeft niet dezelfde veiligheidsprotocollen als in de winkel gekochte tandpasta, wat betekent dat er een grotere kans is dat bacteriën of andere nare dingen in je doe-het-zelf-mengsel terechtkomen, terwijl je het maakt of gebruikt. Zelfgemaakte producten zijn korter houdbaar dan in de winkel gekochte producten, dus houd je tandpasta in de gaten en gooi het weg als het er raar uitziet of stinkt.

Zelfgemaakte zuiveringszout tandpasta

Als je klaar bent om zelf tandpasta te maken, laten we dan beginnen met een krachtig hulpmiddel voor mondhygiëne. Zuiveringszout is natuurlijk het supersteringrediënt in dit doe-het-zelf-tandpasta recept, maar voel je vrij om essentiële oliën toe te voegen die je lekker vindt voor smaak en geur. Zuiveringszout kan een beetje schurend zijn voor je tanden. Ga dus voorzichtig te werk als je gevoelige tanden of tandvlees hebt.

Ingrediënten:

1/2 kopje zuiveringszout

1 eetlepel water

1-2 druppels pepermunt of andere etherische olie (optioneel)

1-2 druppels stevia (optioneel)

Instructies:

Meng de baking soda en water in een kleine kom tot het een dikke pasta vormt. Als het mengsel te droog is, kun je wat meer water toevoegen tot je de gewenste consistentie krijgt. Voeg de essentiële olie toe en meng tot alles goed gecombineerd is. De olie geeft je tandpasta een smakelijk vleugje, terwijl de stevia zorgt voor een natuurlijke zoetstof die gaatjes kan helpen bestrijden. Doe de tandpasta in een klein bakje met deksel, zoals een potje of tube, en bewaar het op een koele, droge plaats.

Recepten voor zelfgemaakte tandpasta

Zelfgemaakte tandpasta met kokosolie

Zelfgemaakte tandpasta met kokosolie is als een tropische vakantie voor je tanden. Het is hydraterend, verfrissend en gemakkelijk te maken. Mensen gebruiken kokosolie al eeuwenlang als een effectief hulpmiddel voor mondhygiëne, omdat het bacteriën kan doden, tandplak kan verminderen en tandvleesaandoeningen kan bestrijden.

Ingrediënten:

1/4 kopje biologische kokosolie

2-3 theelepels zuiveringszout

1-2 theelepels biologisch arrowroot-poeder (optioneel)

1-2 druppels pepermunt of andere etherische olie (optioneel)

Instructies:

Meng de kokosolie en bakpoeder in een kleine kom tot alles goed gecombineerd is. Mogelijk moet je de kokosolie smelten als deze vast is. Het mengsel moet glad en romig zijn. Voeg een paar druppels pepermunt of andere etherische olie toe als je van de smaak houdt, en mix tot alles goed gecombineerd is.

zelf tandpasta maken

Voeg het arrowrootpoeder toe om het mengsel dikker te maken als je het liever minder vloeibaar hebt. Begin met een kleine hoeveelheid en voeg meer toe tot de gewenste dikte is bereikt. Doe de tandpasta in een kleine fles en bewaar deze op een koele, droge plaats.