Is aluminium in deodorant iets om je zorgen over te maken

Is aluminium in deodorant iets om je zorgen over te maken?

Veel mensen lijken te denken dat aluminium in deodorant of anti-transpiratie verband houdt met een litanie van ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker en dementie. Er is geen onderzoek dat aluminium koppelt aan kanker, dementie of andere ernstige gezondheidsproblemen. Maar als je aluminium wilt vermijden, zijn er tal van alternatieven om te proberen. Hier is alles wat je moet weten over aluminium in deodorant.

Zit er aluminium in deodorant?

Aluminium wordt over het algemeen niet aangetroffen in deodorants, maar het is het belangrijkste ingrediënt in anti-transpiranten. Deodorants en anti-transpiranten zijn niet hetzelfde. Deodorants gaan aan het werk en maken je oksel minder stinkend, terwijl anti-transpiranten verminderen hoeveel je zweet.

Geloof het of niet, zweet is geurloos als het uit je poriën komt. Maar wanneer de bacteriën op je huid in wisselwerking staan ​​met dat zweet gaat het stinken. Afhankelijk van de specifieke lichaamschemie, kan de combinatie van bacteriën en zweet een mogelijk onaangenaam aroma afgeven. Je oksel, helemaal warm en vochtig, is een geweldige plek voor microben om rond te hangen.

Hier komt aluminium in beeld. Het draait allemaal om chemie. De aluminiumverbinding in anti-transpirant lost op in je poriën en blokkeert in wezen het zweet om ooit het huidoppervlak te bereiken. Dus je oksel microben hebben geen zweet om zich mee te vermengen. Dus geen geur. Leuk weetje: je linker oksel kan zelfs anders ruiken dan je rechter, afhankelijk van welke “flora” er op je okselhuid op de loer ligt.

Is aluminium in anti-transpirant veilig?

Wat zegt de wetenschappelijke gemeenschap over de potentiële risico’s van het gebruik van aluminiumverbindingen in je oksels? Het komt erop neer dat onderzoek geen verband heeft gevonden tussen aluminium en ernstige gezondheidsproblemen.

Borstkanker

Het belangrijkste gerucht rond aluminium in anti-transpiranten is dat het verband houdt met borstkanker, maar dat is helemaal niet zo. Er ontstond bezorgdheid dat, aangezien de aluminiumverbinding in anti-transpirant in wezen de huidporiën verstopt, het zou kunnen voorkomen dat het lichaam kankerverwekkende gifstoffen “uit zweet”. Maar je huid is niet het belangrijkste middel van ontgifting. Je nieren en je lever ruimen dat nare spul op via plas en poep.

aluminium in deodorant iets om je zorgen over te maken

Er was ook enige bezorgdheid dat aluminiumverbindingen in de huid zouden kunnen worden opgenomen en oestrogeen zouden kunnen nabootsen, een hormoon waarvan is aangetoond dat het verband houdt met de ontwikkeling van borstkanker. Een studie wees uit dat zelfs als aluminium in verband wordt gebracht met kanker, mensen vrijwel overal worden blootgesteld aan aluminium, inclusief voedsel, tandpasta en drinkwater. Het is dus onmogelijk om het vast te pinnen op anti-transpiranten.

Nierziektes

Een ander gerucht gaat dat anti-transpirant verband houdt met nieraandoeningen. Nogmaals, te veel aluminium in je lichaam is absoluut een slechte zaak. Maar het is vrijwel onmogelijk om genoeg aluminium door je huid te laten absorberen om je nieren te beschadigen. Dus als je een gezonde nier hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Als je echter slecht functionerende nieren hebt, overleg dan zeker met een arts voordat je een transpiratiewerend middel gebruikt dat aluminium bevat. 

Botziekte

Aluminium in anti-transpiranten is niet in verband gebracht met botziekte. Maar nogmaals, voor mensen die een acute nierziekte hebben en voortdurende bloedtransfusies nodig hebben (ook wel hemodialyse genoemd) om gifstoffen uit het lichaam te filteren, vormt aluminium ophoping in het bloed een reëel risico.

Als die gifstoffen niet snel genoeg kunnen worden uitgefilterd, kunnen de patiënten verschillende bijwerkingen krijgen, waaronder de ophoping van aluminium in het bloed en de ontwikkeling van een botziekte die bekendstaat als osteomalacie, een verzwakking van de botten.

Geheugenstoornissen

Volgens de Alzheimer’s Association begonnen er al in de jaren zestig geruchten over een verband tussen aluminium in al zijn vormen en dementie. Mensen wezen met de vinger naar potten, pannen, bierblikjes en anti-transpiranten. Op dit moment zijn experts het er overweldigend over eens dat er geen verband bestaat tussen de ziekte van Alzheimer en aluminium. 

aluminium in deodorant

Moet je overstappen op aluminiumvrije deodorant?

Dus nu weet je dat aluminium in anti-transpiranten niets is om je zorgen over te maken, tenzij je een acute nierziekte krijgt. Als je echt overmatig transpireert, heb je mogelijk hyperhidrosis. In dat geval kan je zorgverlener een anti-transpirant op recept aanbevelen die iets meer aluminiumverbindingen bevat.

Een andere goedgekeurde optie om overmatig zweten te stoppen is Botox, dat de zenuwfuncties van de zweetklieren in de oksels blokkeert. De behandeling van hyperhidrosis is complex en kan een combinatie van een paar verschillende behandelingen vereisen.

Maar misschien wil je aluminium helemaal vermijden, niet om gezondheidsredenen, maar omdat het zich vermengt met je zweet en vlekken maakt op al je overhemden in de okselstreek. In dat geval is deodorant misschien de juiste keuze. Maar deodorants bevatten naast aluminium nog andere chemicaliën die je kunnen afschrikken of je allergieën kunnen bezorgen. Er zijn tegenwoordig een heleboel deodorants op de markt met een stuk minder chemisch geneigde ingrediënten.