thuisbioscoop

Hoe richt je een thuisbioscoop in?

Bijna iedere filmliefhebber droomt ervan: een thuisbioscoop. En niet zomaar een thuisbioscoop, maar een thuisbioscoop die van alle gemakken is voorzien. Hoe richt je zo’n ruimte in? Wat voor TV of scherm kies je? Wat is de beste keuze om het zitgedeelte te realiseren? En hoe pak je de verlichting aan? We vroegen het aan filmfanaat Sara van der Meer. In 2022 schafte zij een domotica-systeem aan bij www.comfortica.nl en pakte ze meteen de kans om haar lege zolder tot haar eigen filmparadijs om te toveren.

Hoe kom je aan bioscoopstoelen?

De zolder ziet er prachtig uit. Het is een bioscoop met afgedekte ramen en alles erop en eraan. De sfeer is die van een professionele bioscoop en de verlichting, meubels en domotica dragen daar alleen maar aan bij. Sara straalt niets dan trots uit. “Toen ik net aan dit project begon, wist ik niet helemaal waar ik het zoeken moest. Ik dacht als eerste aan bioscoopstoelen – ik denk dat iedereen daar wel mee begint – maar die bleken voor mij niet zo handig. Ze nemen best veel ruimte in en zo groot is mijn zoldertje nou ook weer niet. Ze zijn ook best wel duur. Gelukkig wilde mijn vader me wel helpen. Hij heeft voor mij een soort bank gemaakt. Ik kan met de benen languit en de rugleuning is niet te hoog, dus wordt het geluid van mijn surround sound speakers niet beïnvloed.” Natuurlijk moest de doe-het-zelf-bank wel lekker zitten, dus liet Sara de kussens waarmee ze de bank comfortabel maakte op maat maken.

Hoe richt je een kamer als bioscoop in?

Een belangrijk onderdeel van iedere thuisbioscoop is natuurlijk het scherm. “Ik heb een projector aangeschaft, net als in een echte bioscoop.” Ook moest Sara haar dvd-collectie onopvallend kwijt kunnen. Hiervoor timmerde ze planken in een nis. Het voordeel van deze plek was dat de akoestiek van de zolder niet werd beïnvloed. Tegen de muren plaatste Sara akoestische wandpanelen. Hiermee sloot ze ook de twee dakramen af, zodat er geen licht naar binnen schijnt.

Wat voor waarde heeft domotica in een thuisbioscoop?

Met domotica regelt Sara bijna alles in huis, van de temperatuur tot het open- en dichtdoen van de gordijnen. Maar in haar thuisbioscoop voegt domotica nog iets bijzonders toe: “In een bioscoop gaan alle lichten uit als de film begint en gaan ze tijdens de pauze of als de film af is weer aan. Als ik een film start, gaat de verlichting vanzelf uit. Zodra ik de film op pauze zet, of zodra deze is afgelopen, dan gaan de lampen vanzelf weer aan. Ook als iemand aanbelt gaat de film vanzelf op pauze. Die laatste optie kan ik gelukkig uitzetten, want soms wil ik ook niet gestoord worden tijdens het kijken. Ik hoef niet eens op te staan! Daarnaast regel ik ook dat de film automatisch uitgaat als ik in slaap val en kan ik de speakers via mijn telefoon bedienen.” Comfortica is expert in Fibaro domotica en dat is dan ook het domoticasysteem waar Sara voor koos. Ze raadt het systeem ten zeerste aan: “Fibaro maakt mijn leven zoveel makkelijker. Als ik film zit te kijken en er wordt aangebeld, kan ik zelfs op afstand de deur opendoen. Of ik kan op mijn telefoon zien dat het iemand is voor wie ik niet open wil doen, dat heb je ook weleens natuurlijk.” Sara kan zich een leven zonder domotica niet meer voorstellen. Wil jij ook een domoticasysteem in huis halen? Ga dan naar de website van Comfortica en lees meer.