verrassende voordelen van anaerobe training

De verrassende voordelen van anaerobe training

Anaërobe oefening is elk type activiteit waarbij geen zuurstof wordt gebruikt om glucose af te breken voor energie. Het heeft een aantal belangrijke voordelen voor de gezondheid! HIIT-training, pilates, yoga en gewichtheffen vallen allemaal onder de anaerobe paraplu.

Er is een brede wereld aan fysieke activiteiten, van handbal tot schaatsen tot salsadansen en ook al kan de manier waarop je je lichaam beweegt variëren, je zou kunnen denken dat alle oefeningen dezelfde energetische paden gebruiken. Maar in feite is dat niet helemaal waar.

Een anaërobe oefening verschilt bijvoorbeeld van andere soorten activiteiten in de manier waarop het energie gebruikt. In tegenstelling tot aerobe training (beter bekend onder sportschoolbezoekers als cardio), breekt anaerobe training glucose af voor energie zonder daarbij zuurstof te gebruiken. Sommige vormen van anaërobe oefeningen zijn sprinten, HIIT-training, squats en vinyasa-yoga. Deelnemen aan anaërobe oefeningen kan vet verbranden, je botten versterken, je humeur verbeteren en meer. Wil je profiteren van de vele voordelen van dit type beweging? Lees dan snel verder!

Wat is anaërobe training?

Het woord anaeroob betekent “in staat om zonder zuurstof te leven”, van het Griekse an (“zonder”), aēr (“lucht”) en bios (“leven”). Terwijl aerobe activiteit zuurstof gebruikt om glucosemoleculen in het bloed af te breken, trekt anaerobe activiteit je spieren sneller samen dan de snelheid waarmee je lichaam zuurstof kan leveren.

Dus hoe werkt dit precies? Je lichaam slaat glucose (van koolhydraten in het voedsel dat je eet) op in je spieren in de vorm van glycogeen. Bij anaerobe training hebben spiercellen toegang tot glycogeen en breken het af in individuele glucosemoleculen. Deze worden vervolgens gebruikt voor energie via een proces dat melkzuurfermentatie wordt genoemd.

De verrassende voordelen van anaerobe training

Hoewel deze methode om glucose voor energie te gebruiken effectief is, levert het niet zoveel energie op als aërobe oefening. Dit is de reden waarom de meeste anaërobe oefeningen in korte uitbarstingen plaatsvinden, zoals de kracht die nodig is om een ​​zware lange halter boven je hoofd te tillen of te squatten.

Anaerobe versus aërobe oefening

Anaërobe oefening verschilt van aërobe oefening doordat er geen zuurstof bij betrokken is bij het leveren van energie voor beweging. Zoals hierboven uitgelegd, gebruikt het een ander proces om die allerbelangrijkste glucose aan te boren. Aerobe training daarentegen gebruikt de zuurstof in de lucht die je inademt om je van brandstof te voorzien. Bij aerobe activiteiten zoals joggen, zwemmen of fietsen, verdiept je ​​adem en neemt de hartslag toe. Je bloedvaten verwijden zich zelfs zodat extra zuurstofrijk bloed grote spiergroepen kan bereiken, zoals die in je benen, armen en borst. Omdat aërobe oefening een constante ademhalingscyclus en vers zuurstofrijk bloed inhoudt, kan het over langere perioden worden uitgevoerd, denk aan: een marathon lopen of zwemmen.

Voordelen van anaerobe training

Hoewel anaerobe training in kleine uitbarstingen plaatsvindt, kan het grote voordelen opleveren. Hier zijn enkele van de geweldige resultaten van een training zonder zuurstof.

Kan helpen bij het afvallen

Het zou moeilijk zijn om een ​​vorm van lichaamsbeweging te vinden die gewichtsverlies niet bevordert, het kost immers op vrijwel elke manier energie om je spieren te gebruiken, omdat je calorieën verbruikt die je via voedsel hebt binnengekregen.

voordelen van anaerobe training

Dat gezegd hebbende, voor gewichtsverlies hebben anaërobe activiteiten historisch gezien een achterstand ten opzichte van aerobe activiteiten. Maar recenter onderzoek toont aan dat anaërobe trainingen zoals intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) net zo effectief kunnen zijn als cardio-zweetsessies om kilo’s kwijt te raken.

Ondersteunt de gezondheid van de botten

Wat hebben gewichtheffen, yoga en touwtjespringen met elkaar gemeen? Het zijn allemaal anaerobe weerstandsoefeningen die kunnen helpen bij het opbouwen van kracht en dichtheid in je botten. Wanneer je door dit soort activiteiten je botten belast, zet je het lichaam ertoe aan om botvormende cellen te stimuleren, waardoor uiteindelijk je skelet sterker wordt.

Kan je stemming verbeteren

Als je je down voelt, kunnen anaërobe oefeningen een deel van de donkere wolken wegnemen. Regelmatige krachttraining vermindert angst symptomen aanzienlijk. Weerstandstraining wordt in verband gebracht met een significante vermindering van depressieve symptomen.

Kan je hart beschermen

Zeker, cardio is goed voor je hart, maar anaerobe training heeft ook voordelen voor je cardiovasculaire systeem. Onderzoek toont aan dat dit soort lichaamsbeweging de lipidenprofielen kan verbeteren, die verband houden met het risico op hartaandoeningen.

De voordelen van anaerobe training

Traint je houding en balans

De concentratie en focus die nodig is om in adelaarshouding te blijven of maximaal te bankdrukken, is niet voor niets. Anaërobe activiteiten zoals deze dagen je evenwicht uit en kunnen je helpen een gezonde houding te ontwikkelen. Ga op zoek naar een sportschool of PT die flyers drukken over anaërobe oefeningen en vraag meer informatie aan. Of kies zelf voor anaërobe oefeningen zoals yoga, pilates en gewichtheffen om resultaten te zien in je fysieke evenwicht!