Wat zijn artisjokken

De gezonde werking van artisjokken

Tegenwoordig is het allemaal superfood wat je moet kopen om gezond te eten. Althans, dat is de trend. Met het eten van voldoende groentes kom je ook al een heel eind. Wel is het dan handig als je eens varieert in soorten groentes, zodat je het niet snel zat bent en dit maakt je ontdekkingsreis naar gezond eten ook een stuk interessanter. Je komt zo af en toe dan eens groente tegen die je normaal niet elke dag eet. Een dergelijke groente zijn bijvoorbeeld artisjokken. Je zult er ongetwijfeld wel eens van gehoord hebben, maar wat zijn artisjokken eigenlijk? 

Wat zijn artisjokken?

Artisjokken zijn in feite bloemknoppen van een distelplant met de naam Kardoen. De bloemknop bestaat uit het hart met daar omheen gevouwen schutbladen die het hart gesloten houden. Normaliter zijn artisjokken groen, maar er bestaan ook versies in paars met groen en grijs met groen. Het hard en de blaadjes van artisjokken kunnen gegeten worden en staan er om bekend dat ze veel voedingsstoffen bevatten die erg goed zijn voor de gezondheid. Artisjokken groeien vooral in landen rondom de Middellandse Zee en vooral Frankrijk is een grote exporteur van artisjokken. Ook in Nederland worden artisjokken gekweekt. 

De voedingsstoffen van artisjokken

Artisjokken zitten bomvol met vitaminen, mineralen, antioxidanten, koolhydraten en vetten die allemaal een goede invloed op de gezondheid hebben. Het is zelfs zo dat artisjokken één van de weinig groentes is die ook daadwerkelijk klinisch zijn getest en waaruit gebleken is dat de groente kan helpen bij gezondheidsklachten. Wel is het belangrijk om niet enkel het hart van de artisjok te eten, maar ook de bladeren. In de bladeren zitten ook veel gezonde stoffen die je anders mist. De vele vezels in artisjokken zorgen voor een uitstekende stoelgang, maar het eten van artisjokken zijn ook goed voor de cholesterol, de spijsvertering, de lever en de bloedsuikerspiegel. 

gerechten met artisjokken

Gerechten met artisjokken

Met artisjokken kun je veel verschillende soorten gerechten maken. De bekendste gerechten met artisjokken zijn wel salades. Omdat een artisjok groente is kan het gemakkelijk met de rest van de groeten gemengd worden. Een populair gerecht met artisjokken zijn gevulde artisjokken. Het hart van de artisjok met de bladeren vormen een stabiel bakje die je kunt vullen met vlees, zoals spekjes of kip en een sausje. Daarnaast zijn artisjokken een ideale groente die je in pasta kunt verwerken. Als voorgerecht kun je een heerlijke artisjoksoep maken. Verder kan artisjok ook gesnipperd worden en als bedekking dienen voor pizza’s. De mogelijkheden met artisjokken zijn onbegrensd en het is daarom een groente waar je heel veel mee kunt experimenteren.