Een uitvaartverzekering: iets waar je liever niet mee bezig bent, maar wel heel belangrijk is

Veel mensen hebben er moeite mee om na te denken over hun uitvaart. Eigenlijk heel vreemd, want je uitvaart is een gebeurtenis die niet te ontwijken is. Het is daarom veel beter om dit goed te plannen, of in ieder geval een idee te hebben hoe jouw uitvaart geregeld moet worden. Dit scheelt niet alleen veel regelwerk voor je nabestaanden, je kunt er ook voor zorgen dat de financiƫle lasten van jouw uitvaart geen probleem vormen. Hiervoor moet je een uitvaartverzekering afsluiten. Daarbij heb je de keuze uit verschillende vormen van een uitvaartverzekering.

Natura uitvaartverzekering

De meest bekende vorm van een uitvaartverzekering is de natura uitvaartverzekering. Bij deze verzekering verzeker je je niet voor een bepaald kapitaal, maar voor een dienstenpakket. Enkele grote uitvaartondernemingen zijn met deze uitvaartverzekering groot geworden. In dit pakket zijn een aantal standaard zaken opgenomen, waarmee je gehele uitvaart geregeld wordt, zonder dat dit je nabestaanden extra geld kost. Denk daarbij aan de kist, vervoer, koffietafel, het graf of de crematie en de rouwkaarten. Een nadeel van deze vorm van verzekering kan zijn dat je beperkt wordt in je keuzemogelijkheden. Heb je zeer speciale wensen, dan kun je beter een andere verzekeringsvorm kiezen. Meestal kun je kiezen uit verschillende dienstenpakketten die elk hun eigen waarde vertegenwoordigen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Zoals de naam van de verzekering al aangeeft: bij deze verzekering verzeker je jezelf voor een bepaald kapitaal. Na jouw overlijden krijgen je nabestaanden dan een bepaald bedrag uitgekeerd. Dit bedrag is dan bedoeld om jouw gehele uitvaart te regelen. Hierbij krijgen je nabestaanden alle vrijheid om te kiezen voor een bepaalde uitvaartverzorger, maar ook kun je het bedrag aanpassen aan jouw speciale wensen. De keuzevrijheid is dus groot bij een kapitaal uitvaartverzekering, maar je nabestaanden hebben er wel iets meer werk mee om alles te regelen. Een uitvaartverzekering vergelijken kan ook nooit kwaad, zodat je een verzekering kunt kiezen waarmee je het meest gunstigst kunt sparen voor je uitvaart.

Combinatie uitvaartverzekering

Wil je je nabestaanden de voordelen gunnen van zowel een natura- als kapitaal uitvaartverzekering, kies dan voor een combinatie uitvaartverzekering. Je nabestaanden wordt veel werk uit handen genomen, doordat je je verzekerd van een bepaald dienstenpakket, maar ze krijgen ook een bepaald bedrag uitgekeerd, voor zaken die niet binnen het standaard dienstenpakket vallen. Dit is een handige optie als je heel speciale wensen voor je uitvaart hebt. Heb je geen speciale wensen, dan hoeft het uitgekeerde bedrag niet perse voor de uitvaart worden ingezet. Het is dan een klein bedrag waarmee je nabestaanden beslissen wat ze ermee doen.