jeuk door processierups

Wordt jij ook gek van het krabben? Zo ga je de strijd aan met de processierups-jeuk

In de maanden juni, juli en augustus maakt de eiken-processierups weer zijn aantocht en wordt Nederland geteisterd met jeukende plekken. De jeuk door processierups komt van de haartjes van de rups. Wordt jij nou ook helemaal gek van het krabben aan de processierups uitslag? In deze blog geven we een aantal tips om de strijd aan te gaan met de processierups.

Processierups

De processierups is een rups die uiteindelijk verpopt en een eikenboomvlinder wordt. Voordat dit het geval is gaan de rupsen zich verzamelen bij een eikenboom en maken zij daar een soort nest. Dit nest bestaat uit rupsen en brandharen en deze brandharen zijn de boosdoeners wanneer we het hebben over jeuk door processierups. Wanneer de rups zich bedreigt voelt, worden deze brandhaartjes als het ware weggeschoten. Deze worden meegevoerd door de wind en zorgen voor een allergische reactie. Die allergische reactie zorgt voor de jeuk.

Processierups bestrijding

Er wordt veel gedaan aan processierups bestrijding, maar helaas blijven de rupsen komen en zorgen voor overlast. De verschillende gemeentes in Nederland nemen deze taak op zich en beginnen in het voorjaar al met preventieve maatregelen tegen de rupsen. Hierdoor wordt al een hele hoop tegengehouden, maar helaas nog niet alles.

Wat te doen bij processierups uitslag huid?

Wat kun je precies doen wanneer je toch in contact bent gekomen met de haartjes en je processierups uitslag huid hebt? Vooral niet krabben. Door te krabben verspreiden de haartjes zich en wordt het alleen maar erger. Je kan beter met plakband proberen de haartjes te verwijderen of met een lintroller. Om de jeuk te verlichten kun je gels gebruiken met aloe Vera, menthol en calendula. Om de bultjes te verminderen kun je gebruik maken van een föhn. Deze pakt het eiwit aan in de stoffen die zich op de haartjes bevinden. Mocht je een heftige allergische reactie hebben dan is het belangrijk om de huisarts of de huisartsenpost te bellen. Wellicht zijn er andere manieren nodig om te verlichten van de reactie.

Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen en daardoor kun je beter eikenbomen vermijden in deze periode. Mocht je niet anders kunnen, zorg dan dat je bedekkende kleding draagt en je goed was wanneer je terugkomt.